Rakić: Ne plašimo se novih parlamentarnih izbora

Predsednik Srpske liste Goran Rakić izjavio da se ne plaše eventualno novih parlamentarnih izbora na Kosovu i Metohiji, te da ne bi kalkulisao da li će ih biti.

“Ne bih da kalkulišem sa tim. Rekli smo da smo spremni da učestvujemo”, rekao je Rakić odgovarajući na pitanje da li su novi parlamentarni izbori na KiM najizgledniji za izbor predsednika parlamenta i formiranje nove vlade.

On je naveo da je Srpska lista spremna da učestvuje u formiranju institucija, odnosno, predsedništva i skupštine, a da dalji nastup zavisi od albanskih partija.

“Mi odluke nećemo donositi jednostrano, brzopleto. Ono što je veoma bitno konsultovaćemo se sa Beogradom”, rekao je Rakić dodajući da se mnogima to neće svideti, ali da je to njihov problem.

Ponavljajući da se ne plaše novih izbora, on je podsetio i da su na prethodnim parlamentarnim izborima izašli jedinstveno, složno, uz snažnu podršku Beograda.

“Tako da nam preostaje samo da sačekamo da Albanci, odnosno vodeće albanske partije međusobno reše te svoje sukobe i probleme, a mi smo spremni da učestvujemo u formiranju institucija, na odabir predsedništva, skuštine”, rekao je Rakić.

Prema njegovim rečima, to da li će biti deo neke buduće koalicione vlade zavisi pre svega od samih albanskih političkih partija koliko su spremni da ne obećaju nego rade na tome da poboljšaju život Srba na prostoru KiM.

Na pitanje o unutrašnjem dijalogu i ideji ministra spoljnih poslova Ivice Dačića o razgraničenju, Rakić je naveo da su oni već deo unutrašnjeg dijaloga samim tim što su i danas ovde.

“Prirodno je da oko unutrašnjeg dijaloga budu pitani i oni koji će prvi osetiti boljitak nakon donošenja bilo kakve odluke, odnosno, ljudi koji žive upravo dole na prostoru KiM”, rekao je Rakić. On je naveo da ne bi sada o idejama koje će izneti kada se za to bude ukazala prilika.

“Imamo svoj plan, program, ali bićete naknadno obavešteni kada budemo imali svoje stavove”, rekao je Rakić. On je dodao da očekuje poziv, ponavljajući da su već deo unutrašnjeg dijaloga.

 

Izvor: RTS

Comments