• Početna>
  • Vesti>

Igor Simić: Vučićev poziv na dijalog hrabar državnički potez

Poslanik Srpske liste Igor Simić kaže da će predstavnici te stranke biti prisutni na sutrašnjoj konstitutivnoj sednici kosovske skupštine, kao i da se ne bave spekulacijama pa će kada bude bilo poznato ime mandatara, u dogovoru sa Beogradom, odlučiti koji su im sledeći potezi. Podržava poziv predsednika Aleksandra Vučića na unutrašnji dijalog o KiM i ističe da je to hrabar i državnički potez Vučića.

Igor Simić je, gostujući u Dnevniku RTS-a, istakao da će srpski poslanici biti prisutni na sutrašnjoj sednici skupštine u Prištini.

“Srpski predstavnici će biti prisutni u skupštini u Prištini i to je jedan korak koji vodi formiranju konstitutivne većine unutar skupštine. Šta će dalje biti zavisiće od mnogo drugih stvari”, smatra Simić.

Odgovarajući na pitanje kakav će stav Srpske liste biti ukoliko Kadri Veselji bude predložen za predsednika parlamenta, Simić kaže da Srbi ne mogu da biraju ko će biti predstavnici Albanaca.

“Kada je u pitanju izbor Veseljija ili bilo koga drugog mi kao srpski predstavnici ne možemo birati ko će predstavljati Albance unutar institucija, kao i što oni ne mogu da biraju, a izborni proces pokazuje da su hteli da budu neki drugi kada su u pitanju interesi Srba”, tvrdi Simić.

Komentarišući najave predstavnika koalicije da imaju većinu za formiranje Vlade na čijem bi čelu bio Ramuš Haradinaj, Rakić smatra da se ne mogu baviti spekulacijama.

“Mi ovom trenutku ne znamo ko je mandatar za sastav nove vlade, ono što znamo i što je stav Srpske liste, što je predsednik Srpke liste gospodin Rakić najavio, to je da ćemo sve svoje političke poteze povlačiti uz konsultacije sa Beogradom”, naglašava Simić.

Plan je da se Goran Rakić danas u Beogradu sastane sa predsednikom Kancelarije za Kim Markom Đurićem, naveo je Simić.

Kada je reč o navodima analitičara da će odlaganje izbora predsednika kosovske skupštine ili nedovoljna većina za premijera značiti uvod u nove izbore, Simić ističe da se Srpska lista ne plaši izbora, jer je na prethodnim osvojila 95 odsto glasova Srba na KiM.

“Bilo bi krajnje neodgovorno prema građanima da u ovom trenutku imamo ponovni izborni proces, proces koji bi odložio formiranje institucija i odložio rešavanje poroblema koji su u prethodnom periodu jednostavno skrajnuti sa strane”, naveo je Simić.

Govoreći o pozivu predsednika Aleksandra Vučića na unutrašnji dijalog o Kosovu i Metohiji, Simić napominje da Srpska lista podržava predlog predsednika.

“Pitanje Kosova i Metohije je državno i nacionalno pitanje i potez koji je predsednik Vučić povukao predstavlja hrabar i državnički potez, potez kakav nismo imali 1999. godine, odnosno kada su svi problem KiM stavljali po stani i probleme gurali pod tepih”, ukazao je Simić.

Naveo je da “po prvi put imamo državnika koji želi da reši problem, da ga ne ostavi generacijama koje dolaze”.

“Ono što je najznačajnije jeste da je dijalog potreban, ne samo kako bi saznali šta je to što srpski narod neće, već da bismo saznali šta je to što hoćemo posebno imajući u vidu okolnosti 21. veka u kome se nalazimo”, istakao je Simić.

Uputio je i poruku Srbima da treba da se bore za svoje ciljeve.

“Poruka Srpske liste svim Srbima je ukoliko su se Albanci za ostavarenje svojih nacionalnih ciljeva borili decenijama to mogu i Srbi – polako i strpljivo, zajedno i jednistveno. Ja mislim da ćemo doći do dobrog rezultata”, kaže Simić.

Istakao je da Srpska lista već jeste deo dijaloga, da je deo svih poregovaračkih procesa i daje svoje pregloge.

“Ovoga puta je to posebno drugačije zato što su se Srbi sa prostora KiM politički objedinili oko Srpske liste, tako da kada govori Srpska lista slobodno možemo reći da govore Srbi na prostiru KiM”, tvrdi Simić.

“Mi apsolutno verujemo predsedniku Vučiću i Vladi Srbije da će se boriti za ostavarenje onih ciljeva koji će omogućiti dotojanstven život Srbima na prostoru KiM, a nama političkim predstavnicima Srba na KiM i Srbima ostaje da se hrabro borimo za očuvanje srpstva i očuvanje Srbije na prostoru KiM”, zaključio je Simić.

 

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još