Petrov: Crvena linija je – Kosovo i Metohija u Srbiji

Profesor pravnog fakulteta u Beogradu Vladan Petrov smatra da KiM mora ustavno-pravno ostati deo Srbije.

Kako je istakao, to je “crvena linija“ od koje se ne može odstupiti, dok je o svemu ostalom dijalog moguć.

“Kosovo ne može iz Srbije, ono je njen sastavni deo. O svemu ostalom, o različitim oblicima političkog zajedništva je moguće govoriti”, rekao je Petrov Tanjugu povodom poziva predsednika Srbije Aleksandra Vučića na unutrašnji dijalog o KIM.

On je istakao da, ustavno-pravno posmatrano, KiM može prestati da bude deo Srbije samo voljom građana Srbije izraženom na referendumu, a nikako voljom jednog čoveka ili političke opcije i podsetio da Preambula sprskog Ustava proklamuje “suštinsku autonomiju Kosova i Metohije”.

“Tom suštinskom autonomijom, koja se može široko definisati, odavno smo pokazali spremnost da kosovskim Albancima damo najveću moguću autonomiju koja postoji u svetu, u ali u granicama Republike Srbije”.

Petrov je istakao da nije reč o pitanju koje se može rešiti odmah ili za koju godinu, već o strateškom pitanju koje će se rešavati kroz proces i na duge staze.

U tom procesu interes Srbije i njenih građana, ne zanemarujući širi kontekst, još jedna je “crvena linija” ispod koje se ne može ići, naglašava Petrov.

“U tom procesu jaka i stabilna Srbija naspram jedne kvazi-države na “veštačkom disanju”, imaće velike šanse da zaštiti svoj interes i interes svojih građana”, poručuje Petrov.

Osvrćući se na Vučićev poziv na društveni dijalog, Petrov smatra da je to poziv javnosti, a naročito intelektualcima, da svoje duhovne i intelektualne moći angažuju u pronalaženju rešenja za kosovsko pitanje, ali da i na ovaj način pokaže međunarodnoj zajednici da je Srbija spremna za traženje rešenja svim raspoloživim mirnim sredstvima.

“Unutrašnji dijalog može trajati mesecima ili znatno duže, i trebalo bi da kanališe mišljenja o tome kako Srbija u budućnosti vidi ustavno-pravno status KIM”, naveo je Petrov.

Ako društveni dijalog zaživi i da određene putokaze, onda, kako je naveo, treba formirati komisiju sastavljenu od uglednih ljudi, akademika i univerzitetskih profesora, bivših diplomata I političara, koja bi predložila strategiju za rešavanje pitanja KIM.

Izvor: Tanjug, B92

Comments

Pročitaj još