Održan sastanak Đurića i predstavnika NVO „Ruska humanitarna misija“

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić sastao se danas sa direktorom „Ruske humanitarne misije“ (RHM) Jevgenijem Primakovim, sa kojim je razgovarao o projektima i aktivnostima ove nevladine organizacije u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji.

Đurić je, zahvalivši na pomoći naroda Ruske Federacije srpskom narodu, istakao otvorenost za saradnju Kancelarije za KiM sa RHM i spremnost u pružanju logističke podrške aktivnostima ove organizacije, kao i informacija i predloga neophodnih za definisanje prioritetnih humanitarnih projekata.

Tom prilikom, direktor Kancelarije za KiM je predstavnike RHM upoznao i sa političkom, bezbednosnom, ekonomskom i socijalnom situacijom na KiM i položajem srpskog naroda u Pokrajini, istakavši značaj prisustva RHM na tom prostoru. Đurić je izrazio i zadovoljstvo što je na čelu ovakve organizacije potomak čuvenog ruskog državnika Jevgenija Primakova.

Direktor „Ruske humanitarne misije“ Jevgenij Primakov, koji je i pomoćnik predsednika Državne Dume Ruske Federacije, zahvalio je na podršci i razumevanju Kancelarije za KiM i informisao direktora Đurića o ciljevima RHM i planovima za širenje aktivnosti u Srbiji. On je istakao da je sedište Regionalnog predstavništva RHM za Balkan upravo u Beogradu.

Primakov je rekao da je RHM trenutno angažovana na pomoći zdravstvenim ustanovama Republike Srbije na KiM i da se tim njihovih lekara i saradnika, tokom poseta južnoj srpskom pokrajini, upoznaje sa stanjem u toj oblasti, u cilju definisanja prioritetnih akcija. Takođe, on je naglasio da je deo aktivnosti RHM usmeren i na pomoć izbeglicama i interno raseljenim licima, kojih je sa KiM oko 247 hiljada.

Direktor „Ruske humanitarne misije“ je najavio i da će predstavnici RHM sutra u Medveđi predati specijalno sanitetetsko vozilo lokalnoj Hitnoj pomoći, za čiju su kupovinu sredstva obezbeđena donacima građana Ruske Federacije.

Sastanku su, između ostalih, prisustvovali i izvršni direktor „Ruske humanitarne misije“ Aleksej Polkovnikov i rukovodilac Regionalnog predstavništva RHM na Balkanu Branimir Nešić.

Comments