• Početna>
  • Vesti>

Od krvave žetve prošlo 18 godina tuge, bez pravde za ubijene

Parastosom u Starom Grackom kod Lipljana obeleženo je 18 godina od ubistva 14 žetelaca. Parastosu su prisustvovale porodice nastradilh, preostali Srbi u Starom Grackom, predstavnici Vlade Srbije, lokalnih institucija, Srpske liste.

23.jula 1999.godine albanski teroristi su, u ataru sela Staro Gracko nedaleko od Lipljana, zverski ubili 14 mešatana ovog sela dok su na svojim imanjima sakupljali letinu, među njima i jedno dete.
„Brat bi odmah posle parastosa, 26. Jula napunio 36 godina. Bol koji osećam ne mogu da opišem. I vremenom je sve jači, pogotovu zbog toga što su počinioci i dan danas na slobodi“, rekla je Slavica Pavlović.

Veri Janićijević i Milanki Cvejić bol povećava činjenica da ubice žetelaca šetaju slobodno.

Povodom osamnaestogodišnjice ovog stravičnog zločina u centru Starog Gracka, ispred spomen ploče nevinim žrtvama održan je patrastos, kome su prisustvovali Petar Petković, pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Goran Rakić, predsednik Srpske liste, kao i porodice stradalih, meštani sela i srpski predstavnici u privremenim kosovskim institucijama.

„Od poslednjeg pomena prošla je još jedna godina puna bola i tuge. Godina koja za žitelje Starog Grackog je duža od večnosti. I tako punih 18 godina od krvave žetve kada je ubijeno 14 srpskih mučenika na njivi u toku žetve“, rekao je Petković.

On je dodao da su žrtve stradale samo zato što su Srbi koji nisu želeli da napuste svoja ognjišta.

„Država Srbija nikada neće odustati od insistiranja da se pred lice pravde izvedu svi oni koji su odgovorni za masakr i ubistvo 14 sprskih žetelaca u Starom Grackom“, poručio je Petar Petković, pomoćnik direktora Kancelarije za KiM.

Goran Rakić, predsednik Srpske liste podsetio je da ceo srpski narod punih 18 godina čeka da zločinci budu izvedeni pred lice pravde.

„Očekujemo da će se izmedju ostalih pred Specijalnim sudom naći i zločinci iz Starog Grackog. Ti isti zločinci prošle godine oskrnavili su spomen tablu ovde. Imena žetelaca govore nam da ih nezaboravimo a zločincima poručuju da će ih stići ruka pravde“, naveo je Rakić.

Da je od preuzimanja ingerencija Medjunarodne zajednice za Srbe na Kosovu i Metohiji pravda za sada samo misaona imenica, potvrdjuje i to što je specijalno tužilaštvo u Prištini nedavno obustavilo istragu protiv svih osumnjičenih za ubistvo 14 srpskih žetelaca u Starom Gracku.

Izvor: TV Most

Comments

Pročitaj još