Tahiri priznala da Priština kasni sa formiranjem ZSO

Priština priznala da kasni u sprovođenju dva sporazuma postignuta u Briselu – o Zajednci srpskih opština i reciprocitetu registarskih tablica, ali istovremeno optužuje Beograd za navodnu “blokadu” sporazuma o energetici, pravosuđu, diplomama i katastru.

“Potpuno je obustavila revitalizaciju mitrovičkog mosta, glavne ulice u Severnoj Mitrovici i raspuštanje paralelnih struktura što je sprečilo konačnu implementaciju sporazuma o ukidanju Civilne zaštite, odnosno, pitanje objekta za kosovske institucije u kojima rade bivši pripadnici Civilne zaštite”, navodi se u redovnom izveštaju ministarke za dijalog Edite Tahiri upućenom EU.

Tahiri tvrdi i da Beograd i dalje podržava neke od “svojih paralelnih struktura”, što je, kako navodi, u suprotnosti sa sporazumima u Briselu, preneo je prištinski portal Kosev.

“Ipak, Priština kasni u sprovođenju dva sporazuma – o Zajednici srpskih opština i reciprocitetu registarskih tablica”, stoji u izveštaju Tahirijeve, koja tvrdi da proces sprovođenja sporazuma o Zajednici srpskih opština “ometen nakon pojave ilegalnog zida u Severnoj Mitrovici, dirigovanog od Srbije”.

Tahiri tvrdi i da je nakon “zida i voza”, Priština ponovo, pokrenula proces implementacije sporazuma o ZSO, ali je isti “ponovo omela Srbija insistirajući da se proces vodi u Briselu, a ne u Prištini”.

“Kosovo je bilo fleksibilno da se proces sprovodi u Prištini nakon jednog sastanka u Briselu, ali su predstavnici srpske zajenice, pod negativnim uticajem Srbije, odbili da se vrate u kosovske institucije,” navela je Tahiri.

U izveštaju se podseća na period kada je Ramuš Haradinaj bio uhapšen, zbog čega je kosovska skupština suspendovala dijalog sa Beogradom. Nakon toga su, dodaje se, usledili vanredni parlamentarni izbori, a sada je kosovska vlada “na čekanju”.

Izvor: Tanjug, RTS

Comments