Vučić i Tači danas u Briselu

U Briselu se danas prepodne, na poziv visoke predstavnice Evropske unije Federike Mogerini, sastaju predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski predsednik Hašim Tači. Kako je saopšteno iz kabineta Mogerinijeve, Vučić i Tači će na neformalnom sastanku razmeniti mišljenja o nastavku dijaloga, o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, kao i o ukupnoj situaciji u regionu Zapadnog Balkana.
Posle pauze od skoro pola godine, ponovo susret na najvišem političkom nivou u okviru dijaloga Beograda i Prištine.

Poslednji put na nivou predsednika i premijera na sastancima, održanim krajem januara i početkom februara, glavni cilj je bio smirivanje tenzija i potvrda da je dijalog za obe strane način za rešavanje problema.

Od tada novih susreta nije bilo, a u međuvremenu, održani su predsednički izbori u Srbiji i vanredni parlamentarni izbori na Kosovu, nakon kojih još nije izabrana nova vlada.

Predsednik Aleksandar Vučić i Hašim Tači sastaće se na poziv Mogerinijeve, da bi, kako je saopšteno iz njenog kabineta, razgovarali o nastavku dijaloga i normalizacije odnosa.

Postoji zaista duga lista otvorenih pitanja, najpre kada će dijalog biti nastavljen u punom kapacitetu s obzirom na to da nije jasno kada i kakva vlada će biti formirana u Prištini, a neki od kandidata u Prištini su dali negativne ocene dijaloga, dovodeći u pitanje i njegov nastavak. To bi moglo da dovede do dodatnog odlaganja u formiranju Zajednice srpskih opština koja je dogovorena pre više od četiri godine Briselskim sporazumom, a da primena još nije započela.

Mnogi drugi raniji sporazumi nisu primenjeni ili su samo delimično primenjeni – o energetici, o registarskim tablicama, pravosuđu.

Kako dalje u takvoj situaciji, biće glavno pitanje za delegacije Beograda i Prištine, koje će se u toku prepodneva sastati najpre odvojeno sa Mogerinijevom, a zatim i na zajedničkom sastanku, posle čega se očekuje obraćanje novinarima.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još