• Početna>
  • Vesti>

Udruženje “Podrži me” dobilo prostorije od vlade Republike Srpske

Udruženje roditelja sa decom sa posebnim potrebama „Podrži me“ danas je dobilo prostorije na korišćenje od vlade Republike Srpske. Ključeve prostorija je svečano uručio Milorad Arlov predsednik Odbora Republike Srpske za pomoć Srbima na Kosovu I Metohiji,

Ivana Rakić, predsednica udruženja „Podrži me“, zahvalila se vladi Republike Srpske i Miloradu Arlovu na pruženoj pomoći. Naglasila je da udruženje trenutno broji oko 50 članova.

„Još nemamo svu decu, nismo mogli da dođemo do svih informacija. Ovim putem pozivam roditelje da nam se jave jer smo najjači kad smo skupa. Mi smo na početku i potrudićemo se da se svaki roditelj sasluša, da se čuje njihov problem i nadam se da ćemo uspeti da rešavamo prolem po problem svakog deteta“ rekla je Rakićka.

Istakla je da je pomoć potrebna roditeljima. Kako je rekla, ta deca ponekad ne razumeju sve, a roditelji su ti koji se ponekad osete usamljeno.

„Cilj udruženja je unapređenje kvaliteta života dece sa posebnim potrebama i njihovim porodicama.Inicijativa je pokrenuta kako bi se podigla svest javnosti, da se upoznaju sa njihovim pravima, sa položajem te dece i porodica i socijalizacija i integracija u društvo“ kazala je Rakićka.

Milorad Arlov, predsednik Odbora Republike Srpske za pomoć Srbima na Kosovu I Metohiji, rekao je da je humanist ljudi iz Republike Srpske još jednom pokazana I poželeo je udruženju “Podrži me” puno uspeha u radu I da imaju što manje članova u godinama koje dolaze.

“Želimo im da pružaju pomoć deci koju na žalost, ovde na Kosovu I Metohiji ima mnogo u odnosu na broj stanovnika. Želimo da im pomognu I druge institucije I građani Kosova I Metohije. Smatramo da će ovo udruženje opravdati sve što je >Republika Srpska zučinila za njih I da će opravdati poverenje članova udruženja, koliko vidim, ima ih već sada 50. Kao human čovek I čovek koji izuzetno voli I ceni srpski narod na Kosovu I Metohiji ja im želim veliki uspeh u radu I da svake godine na Kosovu I Metohiji bude što više dece a u ovom udruženju što manje članova” rekao je Arlov.

Svetlana Jovanović, član ovog udruženja, je objasnila da je njen sin Stefan prestao da govori za vreme bombardovanja 1999 godine, I rekla je koliko je njoj bitno ovo udruženje.

“Ovo udruženje je jedan veliki plus za našu decu koja su ovde izolovana jer u Kosovskoj Mitrovici, koliko ja znam, ne postoji osim ovog ni jedno slično udruženje. Za mene kao roditelja dosta znači jer sam ja samohrana majka četvoro dece od kojih je jedno, Stefan, dete sa posebnim potrebama. Dosta je teško roditeljima jer su skorio svuda vrata zatvorena za našu decu” rekla je Svetlana.

Otvaranju su prisistvovali predstavnica Kancelarije za Kosovo I Metohiju Zlata Radovanović I Ivan Todosijević, minister u vladi Kosova, koji su obećali da će podržati ovo udruženje.

Zgradu u kojoj će se nalaziti udruženje “Podrži me” je sagradila vlada Republike Srpske pre četiri godine. Taj prostor je prvobitno predviđen za kulturni centar Republike Srpske ali prostorije su dodeljene Centru za socijalni rad, udruženju “Podrži me”, a neki od stanova su dati na korišćenje građanima.

Comments

Pročitaj još