Veče NIJP „Panorama-Jedinstvo“ u Gračanici

Najstarija izdavačka kuća na Kosovu i Metohiji NIJP „Panorama-Jedinstvo“, održala je književno veče u Domu kulture u Gračanici, na kome je predstavljen i najnoviji broj časopisa za književnost „Stremljenja“.

Generali direktor ustanove „Panorama-Jedinstvo“ Svetozar Vlahović govorio je o značaju postojanja izdavačke kuće i negovanju našeg, ćiriličnog pisma.

„Panorama dugo traje, pre nje Jedinstvo i uskoro ulazimo u osmu deceniju. Kada je Stremljenje u pitanju, ono je nešto mlađe, ali u literarnom smislu jako zanimljivo, jako neophodno i kao faktor i činjenica kulturnog stanja srpskog književnog jezika na Kosovu i Metohiji, gotovo nezaobilazno“, istakao je Vlahović i dodao da bismo trebali koristiti naše, ćirilično pismo kako bi ono stopostotno bilo zaštićeno.

Šta se može pročitati u najnovijem izdanju časopisa „Sremljenja“ publici je predstavila glavna i odgovorna urednica, Rada Komazec.

„Najnoviji broj ispunjen je poetskim i proznim prilozima i drugim tekstovima iz književnosti i kulture, a iz samog sadržaja se vidi da on svoje stranice otvara stvaraocima na ovom prostoru kosovsko-metohijskom, ali otvoren je i za saradnike koji žive u drugim sredinama, a koji u znatnoj meri i na razne načine obrađuju teme sa korenima u istoriji i trajanju srpskog bića na prostorima južne matice srpske“, istakla je Komazec.

Iako je bio podvrgavan surovim proterivanjima i svakojakim uništenjima,časopis „Stremljenja“ je ipak uspeo da sačuva u značajnom obliku svoja ognjišta, što je posebno značilo svoju veru, običaje i jezik-govorni i pisani. Ovaj časopis postoji već šest decenija i posvećen je upravo tim temeljima očuvanja srpstva, specijalno na planu maternjeg jezika i književnog stvaranja.

„Pre četrdeset godina izašla je moja priča u Stremljenju, kao i još neki moji rukopisi koji su u ovom časopisu objavljeni godinu dana pre toga i mogu da kažem da su to bili presudni trenuci za mene da nastavim da se bavim književnošću“, rekao je istaknuti književnik iz Gračanice Ratko Popović.

Veče NIJP „Panorama-Jedinstvo“ održano je u okviru Vidovdanskih svečanosti, a moderator je bila glumica Jasmina Stojiljković.

Izvor: Radio Gračanica

Comments

Pročitaj još