INTER izradio studiju “Zaštita životne sredine i ekonomski razvoj na Kosovu”

Porast broja stanovništva i rast industrije doveo je do ugroženosti prirode koja nas okružuje pa samim tim potreba za zaštitom životne okoline je postala fenomen na koji se traži globalni odgovor. Otuda se javne politike u oblasti zaštite životne sredine usložnjavaju, a broj institucija koji sprovode ili prate sprovođenje propisa iz ove oblasti umnožavaju do mere da njihov rad zahteva značajne resurse koji često prevazilaze budžetske okvire, naročito u zemljama u razvoju.

 

Zaštita životne sredine takođe utiče na privredu, pre svega u domenu primene složene regulative što svakako predstavlja opterećenje u poslovanju za mala i srednja preduzeća, a naročito za novo-formirana preduzeća. Sa druge strane, sprovođenje javnih politika u oblasti zaštite životne sredine takođe otvara mogućnost ekonomske valorizacije u smislu razvoja privatnog sektora i otvaranje novih radnih mesta.

 

Institut za teritorijalni ekonomski razvoj (InTER) je u okviru projekta “Dijalog o javnim politikama i razvojne aktivnosti za bolju zaštitu životne sredine” izradio studiju “Zaštita životne sredine i ekonomski razvoj na Kosovu”. Projekat je finansiran od strane Kancelarije Evropske unije na Kosovu.

 

 

 

 

 

 

 

Comments