• Početna>
  • Vesti>

Festival North City 2017: Školski džez i zarazni fjužn ritam

Pod okriljem jubilarnog 15. North City džez i bluz festivala, mitrovačkoj publici večeras su se predstavili Milica Dobrić kvintet i makedonski bend Kabadajas,

Milica je naša mlada sugrađanka koja je na ovogodišnju festivalsku scenu pravo sa beogradske akdemije,  donela “školski džez”.  Donela je dušu i spori, ujednačeni , sedativni ritam.

Nastup pred poodicom i prijateljima donosi posebnu dozu odgovornosti, kaže Milica.

“Prvi put dolazim sa ovim bendom. Uglavnom su to moje kolege sa Akademije.  Sviramo standardni džez sa našim, autorskim kompozicijama i jedva čekam da to predstavim našoj publici”, kaže mlada umetnica koja je u Beogradu već pet godina.

Kao neko ko je u prilici da prati tokove prestoničke džez i bluz scene, Milica kaže da naš festival može da stane rame uz rame sa svim ostalim festivalima tog tipa.

“ Meni je ovaj naš festival najdraži jer se tačno oseti da ljudi koji ga organizuju  umeju da naprave tu neku dobru atmosferu  koja je retka. Na drugim festivalima, sve je profesionalno i tu sve stane, a ovaj naš festival ima dušu”,  naglasila je Dobrić.

Kao favorite na ovogodišnjem festivalu,  izdvaja  Saleta Sedlara i Kingfiša.

Nakon Milice Dobrić i njenih kolega, nastupio je trojac Kabadajas  iz Makedonije i fjužn ritmom, potpuno rasanio džezom uspavanu publiku.

“Bend čine tri čoveka. Sviramo našu autorsku muziku i imamo jedan album i radimo sada na drugom”, kaže basista  Đoko Maksimovski. Pored njega, u bendu, koji je ovde bio prethodnih godina sa Vlatkom Stefanovskim,  sviraju i bubnjar Dejan Dino Milosavljević i gitarista Zoran Kostadinovski.

Maksimovski  kaže da  su festivalske bine najvažniji pijedastali sa kojih se džez i bluz muzičari obraćaju publici.

“Ovu vrstu muzike ne možete čuti na svakoj televiziji. Možda na radiju možete ali na televiziji slabije. Ostali su još samo festivali”, ističe Maksimovski.

Program treće festivalske večeri takođe će se održati u Soho baru od 21h, a nastupaju Sale i Sedlari  a potom i gosti iz Grčke Sakis Dovolis power trio.

Pre početka muzičkog programa, u 20h, u hotelu “No. 1” , biće otvorena izložba plakata džez festivala koji se održavaju  u našoj zemlji i regionu pod nazivom “JazZBOR”. Izložba koju je koncipirala istoričar umetnosti Jelena Balović,  predstavlja svojevrstan vremeplov i brzinsku džez i bluz šetnjicu od Mitrovice, preko Kraljeva i Beograda do Niša i dalje

 

 

Comments

Pročitaj još