• Početna>
  • Vesti>

Održan okrugli sto posvećen stvaralaštvu Darinke Jevrić

U organizaciji Filozofskog fakulteta sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici i Doma kulture Gračanica , održan je okrugli sto posvećen delu velike kosovsko-metohijske pesnikinje Darinke Jevrić.
Darinka Jevrić ušla je u antologiju i pre nego što je objavila prvu samostalnu zbirku . Po tome je jedinstvena u celokupnoj srpskoj poeziji i kao takva ostaće upamćena kao jedna od najećih pesnikinja srpskog jezika”, istakao je Vladan Virijević prodekan Filozofskog fakulteta u Kosovskoj Mitrovici na okruglom stolu posvećenom delu Darinke Jevrić.

Darinka Jevrić, jedna je od retkih srpskih intelektualaca koja je posle juna 1999. ostala da živi u Prištini. Svojim kosovskometohijskim poreklom uvek se dičila i isticala ga i onda kada je bila odvojena od svoje rodne grude.

Danica Andrejević sa Filozofskog fakulteta u Kosovskoj Mitrovici rekla je da je skup posvećen značajnim jubilejima 70 godina od rođenja i 10 godina od smrti Darinke Jevrić.

“Vreme je da akademska javnost i stručna kritika procene ovo značajno delo zato što se ona nalazi među najznačajnijim srpskim pesnicima druge polovine prethodnoga veka i zato što je ostavila dubok trag u kosovskoj književnosti”, rekla je Andrejević.

Ona je izrazila očekivanje da će gosti sa svih instituta i fakulteta u Srbiji na okruglom stolu izneti svoje viđenje što će biti zabeleženo u zborniku radova o Darinki Jevrić.

“To je izvesno jer se skup i njeno stvaralaštvo nalaze u programu Ministarstva preko projekata o Kosovu i Metohiji ” rekla je ona.

“Sunčica Denić rekla je da je povod okupljanja lik i dela jedne od najvećih pesnikinja ne samo sa ovih prostora i dodala da će se sa ovog okruglog stola utemeljiti njena dela”.

Pesme Darinke Jevrić prevođene su na više stranih jezika a zastupljene u antologijama savremene srpske poezije u Rusiji, Ukrajini, Turskoj, Indiji, Švedskoj , Češkoj i mnogim drugim državama.

Pesma “Dečanska zvona” iz 2004. godine slove z ajednu od najlepših pesama ispevanih na našem jeziku.

Drugi deo ovog svojevrsnog omaža nastaviće se 21. maja u Domu kulture u Gračanici.

Izvor: TV Most

Comments

Pročitaj još