• Početna>
  • Vesti>

Srpska lista od danas politička stranka, na mladima budućnost navode u Proglasu

Centralna izborna komisija registrovala je političku partiju Građanska inicijativa Srpska lista na čijem je čelu Slavko Simić.
Time je završena kriza i otklonjene su nejasnoće oko funkcionisanja ovog političkog subjekta. Političko delovanje ovog subjekta koji okuplja Srbe na prostoru Kosova i Metohije će sada biti mnogo jasnije.

Drugoj političkoj partiji koju predstavlja Aleksandar Jablanović biće omogućeno da registruje novi politički subjekat koji neće moći da koristi naziv isti ili sličan nazivu Srpska lista.

On je dobio rok od 24 časa da izvrši izmene ako želi da nastavi sa procesom registracije političke partije.

“GI Srpska lista” pozvala je danas, u Proglasu povodom današnje registracije u političku partiju, sve građane i građanke na Kosovu i Metohiji da postanu deo te političke organizacije sa željom da se uključi što više mladih, jer je na njima budućnost srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

Kako se u Proglasu navodi, iako je postojala želja da funkcionišu kao svenarodni pokret, otvoren za sve patriotske snage i političke organizacije srpskog naroda na KiM, bili su prinuđeni da se registruju kao politička stranka.

“Bili smo prinuđeni da prerastemo u političku stranku kako bismo se efikasnije branili od pokušaja da se naša organizacija zloupotrebi pravljenjem privatnih pogodbi, a srpski narod dovede u situaciju da radi protiv sopstvenih interesa”, navodi se u Proglasu.

Dalje se dodaje da je ideja “Srpske liste” proistekla iz potrebe da srpski narod i narodi koji sa njim dele izazove budu organizovani u jedinstveni politički front, imun na podele i istinski delotvoran politički činilac.

Neki od prioritetnih ciljeva biće, stoji u Proglasu, stvaranje snažne ZSO, puna zaštita imovine i prava SPC na KiM, donošenje novih zakonskih predloga o pitanjima od značaja za srpski narod,stvaranje sveobuhvatnih uslova za povratak proteranih, kao i rasvetljavanje sudbine kidnapovanih i nestalih i procesuiranje odgovornih za zločine počinjene od 1998. godine, zaštita srpskog jezika, identiteta, kulture, kulturnog nasleđa i prava na informisanje.

“U protekle tri godine postigli smo koliko se postići moglo, suočeni sa sve snažnijom radikalizacijom u Prištini i stalnim nastojanjima da se srpski narod samovoljom onih koji imaju većinu za odlučivanje svede na status beznačajne manjine bez prava na sopstvene interese i postojanje. U tim okolnostima, učinili smo sve da sačuvamo mir i doprinesemo stvaranju multietničkog društva na KiM”, stoji u Proglasu.

Kako se navodi i budućnost donosi velike izazove i od nas samih zavisi da li će Srbi i narodi koji žive sa nama u slozi imati komad slobodne zemlje i neba na KiM ili će podleći pritiscima onih koji bi da od nas načine bezobličnu masu bez identiteta i kolektivnih prava.

“Neophodno je da zajedno izaberemo najbolje i najkvalitetnije među nama kako bismo, na korist svoga roda, na Kosovu i Metohiji mogli da obavljamo najodgovornije političke funkcije i ostvarimo što veći uticaj u Prištini. Želja nam je da u svoje redove uključimo što više mladih, jer na njima je budućnost srpskog naroda na Kosovu i Metohiji” kaže se u Proglasu.

Comments

Pročitaj još