Crveni krst organizuje akciju dobrovoljnog davanja krvi

U okviru obeležavanje nedelje Crvenog krsta, jutros od 9 časova, u zavodu za transfuziju u KBC K. Mitrovica počela je tradicionalna akcija dobrovoljnog davanja krvi. Do 11 časova 16 dobrovoljnih davaoca je doniralo krv, a akcija će trajati do 14 časova.

Magistar transfuziologije, Dr.Mirjana Vukadinović rekla je da je bitno da dobrovolji davaoci dođu pripremljeni:

„Bitno je da budu dobro naspavani, da doručkuju, i da nisu pod terapijom. Ne smeju da piju antibiotike. Postoje neke dijagnoze kada moramo davaoce da odbijemo trenutno ili trajno“ rekla je Vukadinovićka.

Istakla je da su rezerve krvi gotovo uvek na minimumu.

„U principu, sve negativne grupe su retke. S’obzirom da su nam rezerve uvek na minimumu i s’obzirom da pokrivamo sever i sve enklave, uvek su nam dobrodošli svi davaoci i sve krvne grupe“ rekla je Vukadinovićka.

Iskoristila je priliku da apeluje na građane da doniraju krv.

„Dođite i dajte krv. Vaših 5 minuta znači nečiji život. Polazim od tog postulata da se krv daje na principu humanosti, anonimnosti, dobrovoljnosti, altruizma. Znači, daću krv, ne znajući kome će otići, a uvek će otići u prave ruke, bolesnom pacijentu“ zaključila je Dr. Vukadinović.

Crveni krst je danas uručio zahvalnice Dragutin Vukomanović koji 35. Put daje krv, i Dejanu Popoviću koji je to učinio 50 puta.

„Iskteno se nadam da sam spasao 50 života, ili da sam pomogao u spašavanju 50 života. To mi je velika satisfakcija. Dokle god budem mogao davaću krv. Malo pr mi je jedan kolega rekao da izgledam mlađe, a ja kažem da je to po malo i od davanja krvi. Organizam se tako podmlađuje, izvolite i vi donirajte krv“ kazao je Popović.

Miodrag Jovanović iz Kosovske Mitrovice je jedan od dobrovoljnih davaoca krvi koji je razgovarao sa nama. Ističe da je ovo 20. put kako dobrovoljno daje krv.

„Redovno dajem krv, to je zdravo i humano. Apelujem na sve sugrađane da isto postupe. Ništa nije strašno, a osećamo se bolje i zdravije“ rekao je Jovanović.

Tradicionalna akcija davanja krvi se održava svake godine 11. maja, a svetski dan dobrovoljnog davanja krvi se obeležava 14. juna

Comments

Pročitaj još