Nema opstanka Goranaca bez države Srbije

Zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Dušan Kozarev čestitao je žiteljima Gore Đurđevdan i najavio da će država Srbija za 10 domaćinstava obezbediti 15 hiljada sadnica malina.

“Razgovarali smo u svečanoj i radnoj atmosferi o onome što čini juče, danas i sutra Goranaca i zajedničkog života sa Srbima, i drugim nealbancima na Kosovu i Metohiji”, rekao je Kozarev na centralnoj svečanosti u mestu Vlaška, gde se na Đurđevdan po tradiciji okupljaju Goranci iz celog sveta.

On je ocenio da delimo mnogo zajedničkog u pogledu sudbine, teškoće, ugroženosti, identiteta, kuliturnog, nacionalnog, jezičkog …

“Zajednički cilj je da ostanemo i opstanemo na ovim prostorima zajedno , Goranci čvrsto veruju u državu Srbiju što su pokazali na izborima kada su sa 91 procentom glasali za izbor Aleksandra Vučića za predsednika”, rekao je Kozarev.

On je dodao da je razmotreno niz stvari za zajednički opstanak, od nastavka rada škola u sistemu Republike Srbije na srpskom jeziku do privrednih tema.

“Za oko 10 domaćinstava obezbeđeno je 15 hiljada sadnica malina čime se garantuje siguran ostanak i opstanak goranskih porodica na ovom području “, rekao je Kozarev.

Predsednik Privremenog Organa Optine Gora Adem Hodža naglasio je da Gora neće umreti i da Goranci ostju privrženi zavičaju kao što su to činili i njihovi pretci u proteklih 800 godina.

“Nema opstanka Goranaca bez države Srbije “rekao je on i zahvalio premijeru, direktoru Kancelarije za KiM i Vladi Srbije što Gorancima pomažu da opstanu na vekovnim ognjištima.

 

Izvor: TV Most

Comments

Archives

"This project was funded through a U.S. Embassy, Pristina grant.  The opinions, findings, and conclusions or recommendations expressed herein are those of the Author(s) and do not necessarily reflect those of the Department of State."

"Ky projekt u financua përmes grantit të Ambasadës Amerikane në Prishtinë. Mendimet, përfundimet dhe konkludimet apo rekomandimet e shprehura këtu janë të Autorit(ëve) dhe jo medoemos pasqyrojnë qëndrimet e Departamentit të Shtetit."

“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Pristini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta."