Tribina “Demografska slika Srbije” održana u KM

U amfiteatru Filozofskog fakulteta u Kosovskoj Mitrovici održana je tribina “Demografska slika Srbije” koje je organizovalo udruženje građana “Kolevka je najveće prostranstvo“.

Na tribini je iznet podatak da u Srbiji svake godine umre između 35 I 40 hiljada ljudi više nego što ih se rodi, I da je svrha ovih tribina da skrenu pažnju svima na ovaj problem. Istaknuto je da je problem rađanja malog broja dece najveći problem opstanka svakog naroda.

Dr.Bratislav Milovanović predsednik urduženja „Kolevka je najveće prostranstvo“ je zadovoljan što je učestvovao na prvoj ovakvoj tribini na ovim prostorima.
„Načeli smo ovu temu i otkrili mnoge razloge „lošeg rađanja“ u Srbiji. Govorili smo sa svih aspekata o ovom problemu i verujem da smo zaintrigirali publiku i da su otišli zadovoljni i bogatiji za novo iskustvo“

Marta Popović direktor škole „Kosovski božur“ ističe da ne postoje razlozi da ne budemo roditelji jer, kako je rekla, jedino su deca trag koji će ostati za nama i svedočiti da smo nekada postojali.

„Potomstvo je najveće bogatstvo jedne nacije i naroda.  Naš grad je mali ali u našem gradu imamo dobru demografsku sliku. Možemo da se pohvalimo da se svake godine 100 beba više rodi u našem porodilištu i da svake godine imamo više đaka prvaka, i  možemo da budemo primer ostalim gradovima u Srbiji da pored svih teškoća, neizvesnosti, često bez nekih elementarnih uslova za život, mi smo došli do porasta nataliteta“ rekla je Popović.

Protojerej stavrofor Milija Arsović ističe da je ova tema jako bitna za naš narod.

„Ovo je jedna dobra poruka našem narodu. Moram da kažem  da srpski narod na Kosovu i Metohiji dosta vodi brigu o tome, ali moramo još više da se rađamo da bi smo ostali na ovom mestu“ rekao je Arsović.

Comments

Pročitaj još