Saopštenje TV Most povodom javnog poziva DNKiM

Odluku da se emisija “Sporazum” 12.04.2017.  ne emituje na kanalu TV Most, donela je  lično koordinator i glavni i odgovorni urednik ove televizije Ljiljana Janković, uz saglasnost i podršku Uređivačkog kolegijuma, navodi se u saopštenju televizije Most,  izdatom povodom javnog  poziva predsednika Društva novinara Kosova i Metohije Budimira Ničića daobrazlože ovu odluku.

Naime, emisija Sporazum se emituje redovno na kanalu televizije Most, s tim što poslednje njeno izdanje, u kome su gosti bili novinari Željko  Tvrdišić, Zekerija Šabani i Budimir Ničić nije emistovana. U javnom saopštenju, Ničić je od uredništva ove televizije tražio obrazloženje.
“Razlog neemitovanja pomenute emisije nije njen programski sadržaj, već isključivo činjenica da je jedan od trojice gostiju bio predsednik DN KiM Budimir Ničić”, stoji u odgovoru koji je potpisala koordinator i glavni i odgovorni urednik Ljiljana Jaqnković.
“U poslednjih nekoliko meseci, Ničić posredstvom društvenih mreža, portala i drugih medija, neargumentovano, na najgrublji mogući način, jezikom sarkazma i uvredama napada TV Most, ali i mene lično kao čoveka i profesionalca koji je u novinarstvu blizu tri decenije. TV Most mu je postala opsesija, a vređanje, izgleda, preka potreba. Na uvrede smo odgovarali ćutanjem”, ističe Janković.
Ona je mišljenja da Ničić, kao predsednik DN KiM,koje, kako je naglasila  “očigledno privatizuje i politizuje, nema skrupula prema kolegama novinarima, koji su članovi tog istog udruženja. Vređa ih i nipodaštava”.

“Oni su ‘takozvani novinari’, a on, valjda misli, jedini pravi. Ne priliči to novinaru, kolegi, a naročito ne čoveku koji je na čelu ogranka jednog strukovnog udruženja. Kao takva ličnost, ne uklapa se u programsku koncepciju TV Most.
Dakle ponavljam, emisija ‘Sporazum’ od 12.4.2017. kao ni ona od 2.3.2016. nije emitovana na TV Most samo zbog činjenice što se u njoj pojavljuje Budimir Ničić. S toga se izvinjavam kolegama Željku Tvrdišiću i Zekeriji Šabaniju, kao i gledaocima koji su ostali uskraćeni za njihova izlaganja.
I još nešto.

Ovaj odgovor nije usledio zato što ga je tražilo DN KiM, čiji član više nisam, već da bi se slične situacije predupredile, pošto se Budimir Ničić ni u buduće neće pojavljivati na TV Most, sve dok de se ne izvini kolegama koje je nazvao takozvanim novinarima i dok se DN KiM ne vrati ona uloga i svrha zbog kojih postoji.
Verujem, ipak, da će novi napad u vidu uvreda od strane Ničića uslediti, te se ovo saopštenje može smatrati odgovorom i na njih. Ujedno izražavam veliko žaljenje što se ovakvim stvarima moram baviti uoči najvećeg pravoslavnog praznika Vaskrsa”, stoji u odgovoru.

Comments

Pročitaj još