Marić i Tanin: Očuvati stabilnost na KiM

Pomoćnik Direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Ljubomir Marić sastao se danas u Kosovskoj Mitrovici sa šefom Misije Ujedinjenih nacija na Kosovu i Metohiji Zahirom Taninom, saopštila je vladina Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Marić je Taninu zahvalio na doslednom radu UNMIK-a u okviru mandata definisanog Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN i nastojanjima da se rešavanju problema na Kosovu i Metohiji pristupa na statusno neutralan način. Redovni izveštaji UNMIK-a genaralnom sekretaru UN, prema Marićevim rečima, imaju nezamenjiv značaj u procesu informisanja svetske javnosti o problemima srpskog naroda i nealbanskih zajednica na Kosovu i Metohiji.

Marić i Tanin razgovarali su i o najnovijim pretnjama koje srpskom narodu na Kosovu i Metohiju stižu iz krugova bliskih Ramušu Haradinaju, i konstatovano je da je važno po svaku cenu očuvati stabilnost na terenu i sprečiti bilo kakve međunacionalne incidente, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Sagovornici su se posebno osvrnuli na stanje dijaloga Beograda i Prištine, koji je, kako je konstatovano, u ovome trenutku najpouzdanije sredstvo mirnog rešavanja nesuglasica. Marić je konstatovao da Priština u poslednje vreme iskazuje evidentno smanjenu zainteresovanost za ovakav vid komunikacije, što, prema njegovim rečima, može imati ozbiljne i dalekosežne negativne posledice.

Comments