Čestitke Vučiću iz sveta i regiona

Brojni državnici i zvaničnici iz sveta i regiona danas su uputili čestitke Aleksandru Vučiću za pobedu na predsedničkim izborima, uz želje za napredak i prosperitet Srbije i jačanje međusobne saradnje.

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko istakao je u čestitki Vučiću da njegova pobeda na predsedničkim izborima predstavlja nadu u nova dostignuća, dalji napredak i prosperitet zemlje.

“Ova pobeda svedoči da je srpski narod odao priznanje Vašim zaslugama na mestu predsednika Vlade”, ocenio je Lukašenko u čestitki i istakao da je proširenje odnosa sa Srbijom važan pravac spoljne politike Belorusije i da sa optimizmom gledaju u budućnost.

“Vaša nedavna poseta Minsku i postignuti dogovori doprineće aktivizaciji i efikasnosti bilateralnih odnosa. Siguran sam da ćete na poziciji šefa države ostati pristalica progresivnog razvoja saradnje između naše dve zemlje”, istakao je Lukašenko u čestitki upućenoj Vučiću, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

On je uz želju za uspehom u ispunjenjem odgovorne misije koja je Vučiću poverena, bratskom srpskom narodu poželeo prosperitet i mir.

Predsednik Italije Serđo Matarela u čestitki Vučiću naveo je da Beograd i Rim spaja istorijsko i čvrsto prijateljstvo, koje je omogućilo dvema zemljama da razviju izuzetno strateško partnerstvo koje je, kako je naveo Matarela, dodatno osnaženo poslednjih godina “zahvaljujući podstreku Vlade koju ste Vi vodili”.

“Imajući u vidu takve veze i sa željom da one dodatno ojačaju, Italija će nastaviti da podržava Srbiju na njenom putu reformi, evropskih integracija i regionalne saradnje, kojima ste Vi dali visoko cenjeni i nesporan doprinos.

Siguran sam da će se tokom Vašeg predsedavanja taj put nastaviti s nepromenjenom odlučnošću za dobrobit stabilnosti čitavog regiona”, navodi se u čestitki italijanskog predsednika Serđa Matarele, saopštila je vladina kancelarija za saradnju sa medijima.

Predsednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izrazila je uverenje da će Vučić i u predsedničkom mandatu, nastaviti da radi na razvoju i napretku zemlje, kao i da će uspeti da ostvari viziju ekonomski snažne i prosperitetne Srbije, rekla je Cvijanovićeva, prenosi Fena.

Ona je navela da Vučićeva pobeda “predstavlja kontinuitet uspešne politike koju vodi na dobrobit svih građana Srbije”.

“Važna je i za nas u Republici Srpskoj, jer će, sigurna sam, dati dodatni podsticaj dosadašnjoj uspešnoj saradnji između Republike Srpske i Republike Srbije, u okviru Sporazuma o specijalnim paralelnim vezama, a sve u cilju prosperitetnijeg života našeg naroda – navodi se u čestitki premijerke Republike Srpske.

Predsedavajući Predsedništva BiH Mladen Ivanić u čestitki Vučiću istakao je da je dobra saradnja Srbije i BiH preduslov mira i stabilnosti u regionu.

“Uveren sam da ćemo, u obostranom interesu, zajednički nastaviti da negujemo dobrosusedske odnose, navodi se u čestitki predsedavajućeg Predsedništva BiH, saopšteno je iz Predsedništva BiH, prenela je Fena.

Crnogorski premijer Duško Marković pozdravio je ubedljivu pobedu aktuelnog srpskog premijera Aleksandra Vučića na predsedničkim izborima u Srbiji i poručio da veruje u jačanje odnosa dveju država.

“Pozdravljam izbore koji su, prema svim izveštajima bili demokratski i fer. Takođe, pozdravljam pobedu ubedljivu pobedu Aleksandra Vučića i verujem da će njegov izbor za predsednika Srbije biti usmeren ka daljem jačanju odnosa Srbije i Crne Gore”, naveo je Marković, preneli su crnogorski mediji.

Marković je novinarima, nakon sastanka sa albanskim kolegom Edijem Ramom, istakao da je u vreme vlade, kojom je predsedavao Vučić , uspostavljeni najbolji odnosi u poslednjih dvadeset godina.

Upitan šta misli o izboru Vučića za predsednika Srbije, Rama se složio sa crnogorskim premijerom i kratko dodao:”Nemam šta da dodam”.

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović uputila je danas čestitku predsedniku Vlade Srbije Aleksandru Vučiću na izboru za predsednika Srbije, uz poruku da veruje u unapređenje odnosa dve zemlje.

“Upućujem Vam srdačne čestitke povodom Vašeg izbora na dužnost predsednika Republike Srbije. Uverena sam da ćete na toj odgovornoj dužnosti uspešno raditi za sveukupni napredak Vaše države i za dobrobit svih njenih građana” navodi se u čestitki Kitarović, saopštila je Kancelarije za medije Vlade Srbije.

Grabar Kitarović kaže da veruje da će u predstojećem periodu zajedničkim radom pridonositi unapređenju sveukupnih hrvatsko-srpskih odnosa, u čemu nam naše manjinske zajednice mogu biti poseban i trajan temelj.

“Isto tako, izražavam nadu u pronalaženje rešenja za preostala otvorena pitanja, koja opterećuju odnose između dve susedne države, a u duhu našeg ranijeg dijaloga i Deklaracije o unapređenju odnosa i rešavanju otvorenih pitanja između Republike Hrvatske i Republike Srbije, potpisane u Subotici 20. juna 2016. godine”, ističe predsednica Hrvatske u čestitki.

Grabar Kitarović naglašava da Hrvatska podržava proces evropskih integracija Srbije i da je spremna da nastavi da prenosi stečena znanja i iskustva iz zahtevnog procesa, koji je i sama nedavno prošla.

“Verujem da ćemo uspešno sarađivati i u okviru Procesa Brdo-Brioni kao formata koji ima izuzetan značaj za dijalog o jačanju saradnje i stabilnosti jugoistočne Evrope, kao i potvrđivanja perspektive njene konsolidacije u okviru Evropske unije”, kaže se u čestitki hrvatske predsednice Grabar Kitarović.

 

Izvor: Tanjug

Comments

Pročitaj još