Srpski poslanici i ministri na sednici kosovske skupštine

Nakon gotovo šest meseci bojkota, srpski poslanici i ministri u kosovskoj skupštini i vladi, prisustvuju sednici kosovskog parlamenta.

Na sednici je svih 11 poslanika Srpske liste, kao i dva predstavnika u vladi – potpredsednik Branimir Stojanović i ministar Dalibor Jevtić. Srpska lista ima pravo na još jednog ministra u vladi pošto je Ljubomir Marić smenjen sa funkcije ministra za lokalnu samoupravu.

Srpski predstavnici istakli su da su prekinuli bojkot jer im je prvenstveno cilj da onemoguće izgovore predstavnika većinske albanske zajednice da nema ostvarivanja prava Srba, dok njihovi poslanici i ministri nisu aktivni u centralnim institucijama.

Predstavnici Srpske liste zamrzli su pre skoro šest meseci aktivnosti u centralnim institucijama nezadovoljni odlukama predstavnika većinske zajednice, pre svih usvajanjem zakona o “Trepči”.

U međuvremenu je usvojen i skandalozan zakon o strateškim investicijama i doneta odluka kosovske vlade kojom je Priština posegnula za imovinom države Srbije.

Srpski poslanici kažu da, kada bi međunarodnim činiocima na Kosovu ukazivali na kršenje kolektivnih prava Srba, dobijali kao odgovor konstataciju da je trebalo da političku borbu protiv tih akata vode unutar institucija.

Izvor: RTS

Comments

Archives

"This project was funded through a U.S. Embassy, Pristina grant.  The opinions, findings, and conclusions or recommendations expressed herein are those of the Author(s) and do not necessarily reflect those of the Department of State."

"Ky projekt u financua përmes grantit të Ambasadës Amerikane në Prishtinë. Mendimet, përfundimet dhe konkludimet apo rekomandimet e shprehura këtu janë të Autorit(ëve) dhe jo medoemos pasqyrojnë qëndrimet e Departamentit të Shtetit."

“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Pristini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta."