EU zahteva od Prištine da omogući Srbima prisustvo na mitinzima

Portparolka Evropske komisije Maja Kocijančič poručila je da EU zahteva od vlasti na Kosovu da svima koji to žele omoguće prisustvo na današnjim mitinzima na severu Kosova.

Maja Kocijančič navela je da je EU upoznata sa informacijama o blokadama puteva koje sprečavaju građane da danas prisustvuju mitinzima na severu Kosova.

“EU zahteva od nadležnih vlasti na Kosovu da omoguće uslove za sve građane koji to žele da prisustvuju ovim okupljanjima”, naglašava se u saopštenju portparolke Evropske komisije izdatom u Briselu.

Istakla je da EU pažljivo prati dešavanja na severu Kosova, koja su u vezi sa posetama srpskih političara pred predsedničke izbore u Srbiji zakazane za nedelju.

“Pozdravljamo takve posete, organizovane u okvirima dogovora postignutih u dijalogu. Istovremeno, žalimo zbog poseta koje su bile planirane u okvirima ovih sporazuma, ali koje se nisu dogodile”, poručila je Kocijančičeva.

Povodom organizacije izbora za predsednika Srbije na teritoriji Kosova, iz Brislela najavljuju da će OEBS imati mandat da olakša prikupljanje glasova na osnovu prakse koja je uspostavljena tokom prethodnih sličnih dešavanja, a sve u skladu sa odgovarajućim sporazumima postignutim u okviru dijaloga Beograda i Prištine.

 

Izvor: RTS

Comments