EU zahteva od Prištine da omogući Srbima prisustvo na mitinzima

Portparolka Evropske komisije Maja Kocijančič poručila je da EU zahteva od vlasti na Kosovu da svima koji to žele omoguće prisustvo na današnjim mitinzima na severu Kosova.

Maja Kocijančič navela je da je EU upoznata sa informacijama o blokadama puteva koje sprečavaju građane da danas prisustvuju mitinzima na severu Kosova.

“EU zahteva od nadležnih vlasti na Kosovu da omoguće uslove za sve građane koji to žele da prisustvuju ovim okupljanjima”, naglašava se u saopštenju portparolke Evropske komisije izdatom u Briselu.

Istakla je da EU pažljivo prati dešavanja na severu Kosova, koja su u vezi sa posetama srpskih političara pred predsedničke izbore u Srbiji zakazane za nedelju.

“Pozdravljamo takve posete, organizovane u okvirima dogovora postignutih u dijalogu. Istovremeno, žalimo zbog poseta koje su bile planirane u okvirima ovih sporazuma, ali koje se nisu dogodile”, poručila je Kocijančičeva.

Povodom organizacije izbora za predsednika Srbije na teritoriji Kosova, iz Brislela najavljuju da će OEBS imati mandat da olakša prikupljanje glasova na osnovu prakse koja je uspostavljena tokom prethodnih sličnih dešavanja, a sve u skladu sa odgovarajućim sporazumima postignutim u okviru dijaloga Beograda i Prištine.

 

Izvor: RTS

Comments

Archives

"This project was funded through a U.S. Embassy, Pristina grant.  The opinions, findings, and conclusions or recommendations expressed herein are those of the Author(s) and do not necessarily reflect those of the Department of State."

"Ky projekt u financua përmes grantit të Ambasadës Amerikane në Prishtinë. Mendimet, përfundimet dhe konkludimet apo rekomandimet e shprehura këtu janë të Autorit(ëve) dhe jo medoemos pasqyrojnë qëndrimet e Departamentit të Shtetit."

“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Pristini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta."