• Početna>
  • Vesti>

Stojanović i Simić sa Hojtom Jiom o politici i problemima Srba

Srbi nisu ti koji blokiraju formiranje zajednice, kao ni bilo koji drugi pozitivan proces, da bi to dokazali vratili smo se u institucije, zajedno sa međunarodnom zajednicom želimo da izgradimo stabilnost, kazao je zamenik premijera Branimir Stojanović nakon sastanka sa zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara Hojtom Jiom.

Zamenik premijera Branimir Stojanović i šef poslaničkog kluba „Srpska lista“ Slavko Simić razgovarali su danas sa zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara Hojtom Jiom i detaljnije mu predstavili političku situaciju na Kosovu, kao i okolnosti u kojima žive Srbi i probleme sa kojima se suočava SPC i njeni vernici.
„Srbi nikada nisu bili destabilizujući faktor, neko ko stvara tenzije, nikada nismo bili deo problema, već deo rešenja. Ne želimo da učestvujemo u farsama i da budemo dekoracija, želimo da donosimo konkretne odluke i da se sprovodi ono što je dogovoreno.
Pričali smo i o tome koliko danas Srbi teško žive, o tome da ne postoji pravna sigurnost, da je blokiran proces povratka, da SPC veoma teško ostvaruje svoja prava, da je naše učešće u institucijama vrlo često obesmišljeno, da smo isključeni iz procesa donošenja političkih odluka, da smo isključeni iz svega onoga iz čega ne bi smeli da budemo isključeni i da zapravo mnogi ljudi koji se pretvaraju da vode računa o Srbima zapravo to ne rade uopšte. Upravo smo o tome govorili i o tome da bi zapravo mnogi želeli da stvore neke svoje privatne Srbe, a da to mogu da zaborave i da će kao što su i do sada slušati šta su problemi Srba, a ne nešto što bi neki Albanci želeli da čuju“, kazao je Stojanović.
Zamenik premijera je na sastanku sa Jiom ponovio da Srbi žele da sa međunarodnom zajednicom izgrade veće poverenje i sprovedu sve što je dogovoreno. Kao i to da će samo vreme pokazati da li će Albanci izmisliti neki novi argument zašto ne ispunjavaju svoje obaveze.

Comments

Pročitaj još