Đurić:Iz Beograda stiže poruka-nema vojske Kosova

Reakcija SAD i NATO-a povodom najave formiranja vojske Kosova je nesumnjivo veliki diplomatski uspeh Srbije, kaže za RTS direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić. Podseća da je generalni sekretar NATO-a u saopštenju Prištinu uputio na nastavak razgovora sa Beogradom. Iz Beograda stiže poruka – nema vojske Kosova, poručio je Đurić.

U telefonskom razgovoru srpskog premijera Aleksandra Vučića i generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga, Srbiji je potvrđeno da se NATO protivi formiranju vojske Kosova. I Sjedinjene Američke Države su zabrinute zbog najavljene namere da bez ustavnog amandmana bude promenjen mandat Kosovskih bezbednosnih snage. Ističu da će preispitati buduću saradnju sa KBS-om ukoliko se dogodi usvajanje predloga zakona koji je inicirao kosovski predsednik Hašim Tači.

“Ovo je nesumnjivo veliki diplomatski uspeh Srbije i nije pao s neba, proizvod je temeljnog rada na tome da se naši stavovi objasne i približe, ne samo zemljama na čiju smo podršku uvek mogli da računamo, kao što su Kina i Ruska Federacija, već i NATO-u”, rekao je direktor Kancelarije Marko Đurić ističući da je premijer Vučić ulagao u dobre odnose sa generalnim sekretarom Jensom Stoltenbergom, iako je zbog toga bio kritikovan.

Na pitanje da li su dovoljna upozorenja da Priština odustane od svoje namere, da bez glasova Srbije formira vojsku, Đurić je rekao da vojska Kosova neće biti formirana.

“Ako protivljenju Beograda, stalnih članica Saveta bezbednosti dodamo i protivljenje NATO-a i SAD, jasno je da se ono što je Tači planirao za danas, neće se desiti. Borićemo se protiv njenog formiranja jer ugrožava stabilnost u celom regionu, protivno Rezoluciji 1244 na osnovu koje je uspostavljen mir u našoj južnoj pokrajini”, rekao je Đurić.

Direktor Kancelarije za KiM kaže da politički lideri iz Prištine traže razloge za sukobljavanje sa Beogradom jer nisu u stanju da pruže bolje ekonomske uslove stanovništvu i jer se plaše odgovornosti pred Specijalnim sudom. “Mi želimo normalne odnose, ali nećemo dozvoliti da neko gazi Srbe”, poručio je Đurić.

Ističe da je u svakodnevnim kontaktima sa srpskim predstavnicima na KiM. “U Beogradu možemo ponosno da kažemo da nećemo da gazimo naše interese, ali treba hrabrosti reći to u Prištini. Naši predstavnici neće podržati formiranje kosovske vojske”, rekao je Đurić.

Kada je u pitanju dijalog u Briselu, Đurić je rekao da u Prištini svaki dan izmišljaju nove razloge da se ne ispune dogovori. Očigledno je, kaže, da im Zajednica srpskih opština ne odgovara.

Đurić je podsetio da je generalni sekretar NATO-a u saopštenju Prištinu uputio na nastavak razgovora sa Beogradom. “Iz Beograda stiže poruka – nema vojske Kosova”, zaključio je Đurić.

Comments

Pročitaj još