Đurić: Međunarodna zajednica da zaustavi formiranje vojske Kosova

Uspostavljanje bilo kakve vojne formacije na Kosovu i Metohiji, pored KFOR-a i Vojske Srbije bilo bi teška povreda medjunarodnog prava i trajno bi ugrozilo proces srpsko-albanskog pomirenja u našoj južnoj Pokrajini, izjavio je danas direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Djurić.

On je u izjavi novinarima rekao da se Srbija snažno protivi uspostavljanju takozvane vojske Kosova na teritoriji KiM i zahteva od međunarodne zajednice da to zaustavi.

“Priština bi promenom mandata takozvanih kosovskih bezbednosnih snaga prekršila Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN, kao temelji dokument na kojem počiva mir na Kosovu i Metohiji“, rekao je Djurić.

On je dodao da bi medjunarodna zajednica, ukoliko želi stabilan region trebalo da preduzme korake kako bi sprečila Prištini da, suprotno volji srpskog naroda na KiM, primenom mandata tzv kosovskih bezbednostnih snaga legalizuje postojanje monoetničke albanske paravojne formacije u našoj južnoj pokrajini.

“Činjenica je da je velikoalbanski projekat glavna pretnja stabilnosti regiona i stvaranje nekakve albanske paravojske na Kosovu i Metohiji bilo bi dolivanje ulja na vatru i pretnja teško uspostavljenom miru”, naveo je Djurić.

Djurić je naveo da takozvane KBS snage bi, čak i da budu naoružane teškim naoružanjem mogle da budu pretnja jedinom nenaoružanom srpskom stanovništvu na KiM, čiju bezbednost, medjutim, garantuje država Srbija.

„Srpski narod je jasno stavio svima do znanja da je protiv formiranja albanske vojske na Kosovu i Metohiji, a jednostrano stvaranje takve formacije bi, siguran sam, trajno narušilo medjunacionalne odnose i dovelo u pitanje dugogodišnja nastojanja da se medjunacionalni odnosi u našoj južnoj pokrajini pacifikuju“, upozorio je Djurić.

Comments

Archives

"This project was funded through a U.S. Embassy, Pristina grant.  The opinions, findings, and conclusions or recommendations expressed herein are those of the Author(s) and do not necessarily reflect those of the Department of State."

"Ky projekt u financua përmes grantit të Ambasadës Amerikane në Prishtinë. Mendimet, përfundimet dhe konkludimet apo rekomandimet e shprehura këtu janë të Autorit(ëve) dhe jo medoemos pasqyrojnë qëndrimet e Departamentit të Shtetit."

“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Pristini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta."