• Početna>
  • Vesti>

Stojanović o aktuelnoj situaciji na KiM i radu lokalnih institucija

Zamenik kosovskog premijera Branimir Stojanović, gostujući u popodnevu Radio Gračanice komentarisao je sutrašnji obilazak visoke predstavnice EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Federike Mogerini Prištini, najavljeni protest kosovskih opozicionih stranaka zbog odložene presude francuskog pravosuđa u slučaju bivšeg komandanta OVK Ramuša Haradinaja, kao i o sveobuhvatnoj situaciji u lokalnim institucijama.

„Poseta Federike Mogerini Kosovu je važna i dobro je kada dolaze najviši evropski zvaničnici, zato što je to uvek prilika da se podsete na važne obaveze koje Priština nije ispunila i na sav onaj posao koji nije završen. Vrlo je važno da se priča konkretno, o suštini, nekada imamo samo opšte poruke oko poziva na dijalog, pa je ovo prilika da konkretno razgovaramo o svim problemima, a samo jedan je da se četiri godine ne sprovodi Zajednica Srpskih opština“, rekao je Stojanović.

Prema njegovim rečima može se očekivati da će poseta doprineti bržem formiranju ZSO.

„Već smo rekli da ne možemo još dugo da čekamo, verujem da će ova poseta pomoći, a ono što je najvažnija je da smo mi spremni za njeno formiranje“,poručio je Stojanović.

Govoreći o najavljenim protestima opozicionih stranaka u kosovskom parlametu zbog odložene presude Francuskog pravosuđa o slučaju bivšeg komandanta OVK Ramuša Haradinaja, Stojanović je rekao da je važno da se pravosuđe rukovodi argumentima, a ne da podleže političkom karakteru.

„Očigledno je da je poslato puno argumenata i da Sud nije načisto sa tim čta je činiti u ovom slučaju, ali ono što je potrebno reći je da je stanovište Srba jasno, a to je da bi smo voleli da vidimo pravdu, da se rasčisti sa tim ko je počinio zločine, da isti odgovaraju. Ostaje da verujemo da će Sud doneti presudu koja neće biti po uticajem političkih postupaka, na nama je da se ne mešamo u sudske procese”, naglasio je Stojanović.

Kada je u pitanju stanje u lokalnim institucijama, Stojanović je uglavnom pohvalio rad kulturnih, obrazovnih i sportskih odeljenja, dok je naveo da je mnogo nezadovoljnih meštana kada je u pitanju zdravstvo.

„Iako je zdravstvo napravilo mnogo pozitivnih pomaka u radu, mnogo je nezadovoljnih meštana, koji se prvenstveno žale na loš prijem zdravstvenih radnika. Postoje i ozbiljni sistemski problemi, čest nedostatak medicinskog materijala, kao i finansijkih sredstava za nabavku određenih lekova i sanitetskog materijala. Nije u svim zdravstvenim ustanovama ista situacija, određeni Domovi zdravlja su postigli odlične rezultate, dok su neki bili pred kolapsom, kao što je bio slučaj u Domu zdravlja u Gračanici koji je imao 40 miliona duga, sada je to spalo na 12 i dalje je u opadanju. Ministarstvo zdravalja Republike Srbije ima određene planove i očekujemo rad u tom pravcu, koji će doneti boljitak“, istakao je Stojanović.

On je takođe poručio da se mora raditi na otvaranju novih radnih mesta za mlade lekare kojima se treba dati specijalizacija i da će to obezbediti lekare koji će raditi i živeti na ovim prostorima.

Među prioritetima zamenik kosovskog premijera je naveo i završetak bolnice koji će omogućiti adekvatnije pružanje zdravstvenih usluga našim meštanima.

 

Izvor: Radio Gračanica

 

Comments

Pročitaj još