Đurić:Beograd zainteresovan za nastavak dijaloga uz posredovanje EU

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić sastao se  sa članovima Radne grupe Saveta Evropske unije za proširenje (COELA) i tom prilikom ih informisao o toku dijaloga Beograda i Prištine i problemima srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

Đurić je poručio da je Beograd zainteresovan za nastavak dijaloga uz posredovanje EU i izrazio zabrinutost zbog činjenice da razgovora ekspertskih timova u Briselu nije bilo od novembra. Direktor Kancelarije za KiM je naveo da je u tom periodu Priština aktivno izbegavala da sprovede sporazume postignute u Briselu, čime je ugroženo ostvarivanje osnovnog cilja dijaloga, a to je bolji život građana u pokrajini.

 

Posebno se osvrćući na probleme srpskog naroda na KiM, Đurić je istakao da Beograd dosledno insistira da se Zajednica srpskih opština formira u skladu sa dogovorima postignutim u Briselu i da je neophodno da EU, kao posrednik u dijalogu, osigura sprovođenje dogovorenog.

Kako je istakao, Beograd  insistira i na tome da u dijalog budu uvrštene sve teme od interesa za srpski narod na KiM, ali da do sada nije naišao na razumevanje ostalih učesnika u procesu.

 

Comments