Vlada Srbije pružila garancije za Olivera Ivanovića

Vlada Republike Srbije pružila je misiji Euleks na Kosovu i Metohiji garancije da će Oliver Ivanović, ukoliko mu u ponovljenom postupku koji se protiv njega vodi bude omogućeno da se brani sa slobode, biti dostupan pravosudnim organima.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić je u ime Vlade Republike Srbije uputio danas šefici misije Euleks Aleksandri Papadopulo pismo u kojem se apeluje da Oliveru Ivanoviću u ponovljenom sudskom podstupku bude omogućeno da se brani sa slobode.

„Ne dovodeći u pitanje načelo nezavisnosti sudstva, molimo Vas da hitno preduzmete mere iz svoje nadležnosti i iskoristite sva sredstva koja vam stoje na raspolaganju kako bi se Oliver Ivanović oslobodio iz sudskog pritvora, odnosno kako bi na slobodi sa svojom porodicom sačekao okončanje predmetnog sudskog postupka“, navodi se u pismu.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju je u pismu ocenio da odluka Apelacionog suda privremenih institucija samouprave u Prištini predstavlja korak ka konačnom zadovoljenju pravde, imajući u vidu da je prvostepenom presudom Oliver Ivanović proglašen krivim iz političkih razloga, budući da izvedeni dokazi i izjave svedoka tokom postupka nisu pokazali ni individualnu ni komandnu odgovornost za navodna ubistva civila albanske nacionalnosti aprila 1999. godine u Kosovskoj Mitrovici, te da su ostali optuženi u postupku Dragoljub Delibašić, Aleksandar Lazović, Ilija i Nebojša Vujačić oslobođeni svake krivične odgovornosti.

„Podsećamo da se Oliver Ivanović nalazi u pritvoru od 27. januara 2014. godine i to u sudskom pritvoru, koji je 21. septembra 2015. godine bio zamenjen kućnim pritvorom da bi mu od 28. januara 2016. godine ponovo bio određen sudski pritvor. Tokom boravka u sudskom pritvoru Ivanoviću je narušeno zdravlje, a takođe trpi i veliki duševni bol zbog odvojenosti od porodice“, navodi se u pismu Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

U dopisu se podseća da je Vlada Republike Srbije 10. februara 2014. donela zaključak kojim se pružaju garancije da će Oliver Ivanović biti dostupan tokom trajanja krivičnog postupka, o čemu je Euleks tada zvanično obavešten, i naglašava da su date garancije i dalje na snazi.

Comments