Osvanuli antisrpski grafiti u Gnjilanu

Grafiti sa porukama „Ubi Srbina“, „UČK“, kukastim krstom i drugom uvredljivom sadržinom osvanuli su jutros na kiosku brze hrane u centru Gnjilana, saznaje Puls.
U poslednjih nekoliko ovo su prvi antisrpski grafiti u tom gradu.
Vlasnik kioska Milovan Bušatović, jedan od preostalih dvadesetak Srba u Gnjilanu, kaže da je grafite video jutros kada je došao na posao.
„Ovaj incident nas je i uplašio, i iznenadio, jer se takve stvari nisu godinama dešavale. Živim sa detetom preškolskog uzrasta, suprugom i stricem i jedina smo srpska porodica u ovom delu Gnjilana“, izjavio je Bušatović.
Kiosk se nalazi u uličici Stojadina Trajića kojom se dolazi do Saborne crkve Sveti Nikola u Gnjilanu u kojoj Srbi iz Kosovskog Pomoravlja, na improvizovanoj pijaci, od 1999.godine,prodaju poljoprivredne proizvode. U susednoj zgradi smešteno je istureno odeljenje Osnovne škole „Vuk Karadžić“ u Šilovu u kojoj nastavu pohađa 11-oro učenika srpske nacionalnosti.
Kako je za Radio Televiziju Puls izjavio portparol policije za region Gnjilana Ismet Hašani u toku je uviđaj, a na lice mesta su poslati patrola policije i forenzirači.
„Nakon uviđaja, obavestićemo tužioca koji će preduzeti dalje mere“, rekao je Hašani.
Grafiti slične sadržine primećeni su i na putu od Gnjilana ka obližnjem selu Gornje Kusce u delu naselja gde živi albansko stanovništvo, kao i u tzv. Romskoj mahali u severnom delu Gnjilana.
Zamenik kosovskog premijera Branimir Stojanović najoštrije je danas osudio grafite na srpskim objektima u Gnjilanu, ocenivši ih kao pokazatelj sramotne realnosti mržnje i netrpeljivosti prema Srbima u mnogim gradovima na KiM.
Taj kukavički i vandalski čin je usmeren na one koji su najranjiviji, rekao je Stojanović.
I direktor Kancelarije za zajednice Ivan Tomić osudio je ovaj vandalski čin koji ima za cilj zastrašivanje preostalih Srba u Gnjilanu.
“Verski i etnički motivisana mrznja koja poziva na ubijanje Srba je nista više nego demonstracija sile većinske zajednice koja ne samo da nije smela da prijavi incident već je i nemo ćutala na ovaj sraman napad i poziv na etnicko čišćenje”, naveo je Tomić u reagovanju.
On očekuje objašnjenje komandira policije kao i preduzimanje određenih koraka kako bi krivci bili privedeni pravdi.

Comments

Archives

"This project was funded through a U.S. Embassy, Pristina grant.  The opinions, findings, and conclusions or recommendations expressed herein are those of the Author(s) and do not necessarily reflect those of the Department of State."

"Ky projekt u financua përmes grantit të Ambasadës Amerikane në Prishtinë. Mendimet, përfundimet dhe konkludimet apo rekomandimet e shprehura këtu janë të Autorit(ëve) dhe jo medoemos pasqyrojnë qëndrimet e Departamentit të Shtetit."

“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Pristini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta."