Priština nema pravo da formira oružane snaga Kosova

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić kaže da Priština nema pravo da formira oružane snaga Kosova jer su jedine oružane snage koje mogu da postoje na KiM snage Ujedinjenih nacija odnosno Kfor.
Ivica Dačić rekao je gostujući u Dnevniku RTS-a povodom izjave Tačija “da hitno treba da se donese odluka o formiranju Oružanih snaga Kosova”, da to ne može bez glasova poslanika Srpske liste.

“Oni nemaju pravo na formiranje takvih oružanih snaga po rezoluciji 1244. Takva odluka bila bi nelegalna. Jedine oružane snage koje mogu da postoje na KiM su snage Ujedinjenih nacija odnosno Kfor”, objašnjava ministar Dačić.

Kaže da Srbija na to ne gleda blagonaklono.

“To bi bio dodatni faktor nestabilnosti. Borićemo se svim političkim sredstvima da do toga ne dođe. Ukoliko poslanici Srpske liste glasaju u skladu sa interesima srpskog naroda na KiM, onda neće podržati formiranje vojske Kosova”, kaže Dačić.

Dodaje i da Priština u Briselu pokreće samo teme koje njima odgovaraju. Govoreći o slučaju Haradinaj, ministar kaže da je Ramuš Haradinaj ratni zločinac.

“Može da upotrebljava razne reči da se odbrani, ali činjenica je da je on ratni zločinac i ništa ga ne može osloboditi te krivice. Sud nije rekao da će 2. marta doneti odluku. Ovde je reč o pokušaju da se političkim sredstvima oslobode ratni zločinici. Reč je o zločinima koji su počinjeni posle dolaska UNMIK-a i Kfora na KiM. Očekujem da sud odluči po pravu a ne po političkim nalozima”, napominje Dačić.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još