• Početna>
  • Vesti>

Otvorena nova laboratorija na fakultetu Tehničkih nauka

“Laboratorija nije velika gledajući prostor, ali je veoma značajna po opremi“ rečeno je na otvaranju nove laboratorije na fakultetu Tehničkih nauka.

Laboratoriju emisione spektometrije otvorio je rektor Prištinskog Univerziteta sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici Srećko Milačić.

„Nema nauke bez istraživačkog rada. Zahvaljujući entuzijazmu naših provesora došli smo do ove opreme. Na ovaj način se stvara baza za dalji istraživački rad na našem Univerzitetu. Ove godine počinje izgradnja zgrade Univerziteta gde ćemo imati 5500 kvadrata sa najsavremenijim laboratorijama, a ovo je začetak svega toga što nas čeka u budućnosti“ rekao je Milačić na otvaranju.

Profesor Aleksandar Ćorac je naglasio da je vrednost ove investicije blizu 150 000 eura. Posebno je naglasio da je uspeh ostvaren u saradnji sa Univerzitetima u Srbiji i da su sve te institucije prihvatile da se iz Kosovske Mitrovice rukovodi projektom.

„U ovoj laboratoriji vidim jedno seme, seme koje pokazuje da i u oblasti nauke zajedništvom možemo puno, a na drugi način i da bude seme lepih vesti sa Kosova i Metohije. Mislim da nam je teških i loših vesti stvarno dovoljno.“

Ova oprema može da se koristi za analize hrane, vazduha, zemljišta, različitih materijala.

Comments

Pročitaj još