• Početna>
  • Vesti>

Održana svetosavska akademija na fakultetu Tehničkih nauka

„Rastko Nemanjić rođenjem bio predodređen da bude vladar, ali on je izabrao drugi put, put kojim se ređe ide. Taj drugi put je njemu obezbedio besmrtnost. Da nije krenuo tim putem, ostao bi upamćen samo kao jedan od vladara, a ovako, dobio je posebno mesto u istoriji i svima nama, kroz vekove koji su prošli i vekove koji su pred nama“ rekao je dekan fakulteta Tehničkih nauka u Kosovskoj Mitrovici, profesor doktor Nebojša Arsić na današnjoj Savindanskoj akademiji.

„Kada se radi o blagostanju i prosperitetu jednog naroda, veoma je bitno koliko su pripadnici tog naroda obrazovani, i mi, koji radimo u prosveti smo na tom zadatku. Nama je društvo poverilo važan zadatak da od tih mladih ljudi napravimo dobre, poštene strušne i obrazovane ljude. Mislim da smo mi koji radimo taj posao privilegovani, jer društvo nam je poverilo ono najdragocenije, decu, da ih mi školujemo i povedemo na pravi put“ rekao je Arsić.

On je iskoristio priliku da se posebno zahvali bivšem norveškom ambasadoru, a danas šefu misije OEBS-a na kosovu Jan Bratuu koji je prisustvovao svečanoj akademiji.

Profesor doktor Srećko Milačić, rektor Univerziteta u Prištini sa privremenin sedištem u Kosovskoj Mitrovici, je istakao da je svetosavsko učenje postavilo temelje za ono što drugi narodi i danas nemaju.

„Našu večnu zahvalnost dugujemo Svetom Savi zato što je ujedinio Srpstvo, zbog pravoslavlja, a možda i najviše zbog toga što je shvatio da trebamo razvijati svoju državu, a ne tuđu. On je shvatio da ako se između sebe razumemo, moćićemo da se osamostalimo, jer Srbin je Srbinu najpotrebniji, danas pogotovo“ rekao je Milačić.

Akademija se završila sečenjem slavskog kolača, a kolač je preuzeo Aleksandar Đorđević koji će biti domaćin naredne godine.

Organizovan je i prigodan kulturno-umetnički program, a učestvovali su crkveni hor „Branislav Nušić“, violinistkinja Jasmina Nikolić, deca iz predškolske ustanove „Danica Jaramaz“ i pesnikinja Vidosava Arsenijević.

Comments

Pročitaj još