Održana Svetosavska akademija

Svetosavska akademija pod nazivom „Put izabrani“ održana je večaras u sali Mitrovačkog dvora. Akademiju je otvorio crkveni hor „Branislav Nušić“ himnom Republike Srbije „Bože pravde“, a zatim i „Svetosavskom himnom“.

Predsednik privremenog organa Opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić, čestitajući slavu prosvetnim radnicima rekao je sledeće:

„Danas je dan kada pokazujemo našu odlučnost da pratimo ovaj put. Put istrajnosti, put odlučnosti, i put sa kojeg mi ne smemo skrenuti. Taj put je svetosavski put. Čuvajmo svoj jezik, svoju istoriju. Danas je Kosovska Mitrovica jedna od najponosnijih Opština, jer imamo naše škole, koje su naše najveće bogatstvo i naše najveće oružje i u danima, godinama i vekovima unazad a i u buduće, naše glavno oružje biće knjiga učenje i znanje“ kazao je Spirić.

Spirić je dodao da je naša obaveza i zadatak renoviranje postojećih kao i izgradnja novih škola.

Jasmina Dedić, načelnica školske uprave u Kosovskoj Mitrovici, je istakla da prosveta stub društva, i stub koji omogućava da naše društvo bude lepše bolje i uspešnije.

„Naš zajednički cilj je da u bliskoj budućnosti svi đaci i nastavnici imaju iste uslove za rad, i na taj način će stubovi prosvete biti sve jači i jači. Ova priča ne bi imala smisla da nije naše divne dece, vrednih nastavnika i direktora škola, rukovodioca i članova naših opština koji nas podržavaju i naravno Ministarstva prosvete nauke i tehnološkog razvoja republike Srbije. Svim prosvetnim radnicima i učenicima želim srećnu školsku slavu Svetog Savu“ kazala je Dedićka.

Na akademiji je organizovan i prigodan kulturno-umetnički program gde su pored crkvenog hora „Branislav Nušić“ nastupali učenici svih osnovnih i srednjih škola iz Kosovske Mitrovice, uključujući učenike muzičke škole „Miodrag Vasiljevič“ i učenike škole „Kosovski Božur“.

Comments

Pročitaj još