• Početna>
  • Vesti>

Predstavljeni rezultati projekta “Promovisanje socijalne inkluzije u Severnim Opštinama”

Rezultati projekta “Promovisanje socijalne inkluzije u Severnim Opštinama” predstavljeni su danas, u prostorijama OŠ “Branko Radičević”. Projekat je podržan od strane EU I trajao je dve godine. Rezultate je predstavljao Jovan Vladisavljević, koordinator projekta I predstavnik organizacije “Save the children”.
Vladisavljenić je naglasio važnost inkluzivnog obrazovanja.
“Ovaj projekat je usko vezan za inkluzivno obrazovanje I on je od koristi mnogima. Deci iz osetljivih grupa je koristan jer su oni više prihvaćeni u društvu, za roditelje kojima se ostvarava želja da ta deca budu prihvaćena u društvo” rekao je Vladisavljević.
Ivan Zaporožac, direktor OŠ “Branko Radičević” kaže da su krenuli od nule, I da je put do ovde bio težak.
“Mi smo škola koja ima najviše dece koja rade po individualnom obrazovnom programu na ovoj teritoriji. Mogu slobodno reći da sam srećan zbog toga. Siguran sam da smo toj deci i njihovim roditeljima pružili jednu toplinu ovde. Svakoga dana pokušavamo da se ta deca osete kao deo našeg društva, da ne osete nikakvu razliku“
Direktorica OŠ „Vuk Karadžić“ iz Zvečana Slađana Fićović kaže da škole ne mogu same da pomognu.
„Posao prosvetnih radnika je izuzetno značajan za decu o kojoj govorimo. Mi ne možemo sami, već zajedno sa roditeljima, sa opštinom i NVO uvek možemo mnogo da pomognemo. Smatram da možemo da toj deci u mnogome olakšamo život.“
Direktori su istakli da su zadovolji saradnjom sa Privremenim organima za koje kažu da su uvek spremni da pomognu. Takođe, tokom projekta, škole su dobile diktafone, interaktivne table i razna didaktička pomagala. Pored tehničkih sredstava, nastavno osoblje je pohađalo seminare na temu inkluzije.
Ovaj projekat je obuhvatao osnovne škole u sve četiri severne opštine. Projekat je sprovela organizacija „Save the children“ u saradnji sa „HandiKos“ i 4 organizacije civilnog društva: „Santa Marija“, „Fish Foundation“, „Youth Empowerment Center“ i „One Click“.

Comments

Pročitaj još