• Početna>
  • Vesti>

Vučić: Za Kosovsku Mitrovicu krenuo je putnički voz, a ne tenk

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je Priština pripremala ratne igre i da je bio plan da se voz iz Beograda zaustavi i započnu veliki sukobi.

Vučić je na vanrednoj konferenciji za medije kazao da je jutros krenuo “putnički voz, ne tenk ili oklopno vozilo, koji je trebalo da spaja ljude i gradove u skladu sa zakonima svih zemalja sveta i vrednostima EU”, ali su onda, kako je rekao počele da se dešavaju “neverovatne stvari”.

“Albanske specijalne snage pokušale su da miniraju deo pruge, ali to nisu uradili na pravi način, onad su poslali Albance sa dugim cevima na području Podujevo-Orlane-Vučitrn koji su na Jarinju trebalo da zaustave voz i uhapše mašinovođu i putnike voza i time dovedu do velikih sukoba”, kazao je premijer.

Dodao je da su Albanci pokušali da miniraju prugu, ali da nisu bili sasvim sposobni da urade to na valjan način a onda su poslali jedinice sa dugim cevima sačinjene samo od Albanaca na Jarinje.

Kaže da su Srbi, kada su to videli, okružili jedinicu iz Lužana.

Vučić je naveo da je potom mimo odobrenja poslato 17 blindiranih oklopnih vozila tipa “kobra” sa specijalnim jedinicam ROSU sa željom da večeras počne sukob širih razmera.

“Moja odluka je bila u tom trenutku i njom se ponosim, da zaustavim naš voz u Raški, da bih sačuvao slobodu i živote naših ljudi, da bismo izbegli sukobe i pokazali svima da želimo mir”, rekao je premijer Vučić.

Istakao je da je obavio i razgovor sa Federikom Mogerini i da joj je rekao koliko je razočaran reakcijom EU po tom pitanju. Kako je rekao, večeras će sa situacijom upoznati rukovodstvo Ruske federacije a sutra i rukovodstvo Kine.

Rekao je da će večeras ili sutra razgovarati i sa američkim potpredsednikom Džozefom Bajdenom kako bi ga upoznao sa “ratnim igrama koje je Priština pripremala. Vučič je rekao i da nije siguran da za to nisu imali nečiji blagoslov.

Predsednik vlade Srbije upozorio je kosovske Albance da ni ne pokušaju da napadnu oružjem Srbe na Kosovu i Metohiji, jer Srbija to neće dozvoliti.

“Ovo je moje poslednje upozorenje, poziv Albancima da ne pokušaju da napadnu oružjem Srbe na Kosovu i Metohiji, jer Srbija to neće dozvolizi”, rekao je premijer.

“Srbe pozivam da ostanu mirni”, rekao je Vučić.

Izvor: RTS, B92, Tanjug

Comments

Pročitaj još