“Zid plača” kod ambasade Francuske

Kako jePlakati na kojima su fotografije otetih i ubijenih civila, vojnika i policajaca na Kosovu i Metohiji od danas više nije ispred Skupštine Srbije, pošto je premešten ispred ambasade Francuske u Beogradu. za Tanjug objasnio predsednik Udruženja kidnapovanih i ubijenih civila, vojnika i policajaca na Kosovu i Metohiji Simo Spasić, “Zid plača” je premešten jer su francuske vlasti pustile bivšeg komandanta OVK Ramuša Haradinaja da odluku o izručenju čeka na slobodi.

““Pošto je francusko pravosuđe tražilo dokaze za zločine Ramuša Haradinaja, a nisu čekali pravdu, nego su ga oslobodili, mi smo danas izneli deo “Zida plača” na kojem se nalaze kidnpovani i ubijeni civili, vojnici i policajci””, rekao je Spasić.

Spasić je objasnio da se svi oni nalaze u Haradinajevoj autobiografskoj knjizi i istakao da bi, samo po tome što je u njoj zapisano, nekadašnji kosovski premijer trebalo da bude kažnjen doživotnim zatvorom na osnovu komandne odgovornosti.

Dodao je i da je danas uputio dopis ambasadorki Francuske u Beogradu Kristin Moro da sledeće nedelje primi delegaciju Udruženja kako bi joj predali dokaze protiv Haradinaja.

““Daćemo joj imena 300 kidnapera, koja smo dostavili i Karli Del Ponte, Unmiku i Euleksu, a oni neka ih službeno proslede francuskom pravosuđu””, rekao je Spasić.

“Zid plača”, dodao je, ostaće ispred ambasade Francuske dok on ponovo ne bude uhapšen i procesuiran.

“Ostaće da svi građani Beograda i zaposleni u ambasadi vide žrtve koje je Haradinaj ubio. Mi samo tražimo pravdu za te žrtve, kao što su za albanske porodice naši generali vojske i policije po komandnoj odgovrnosti dobili robiju. Da li je pravedno da se on izvuče bez komandne odgovornosti””, upitao je Spasić

Izvor: Tanjug

Comments