Kosovski poslanici za prekid dijaloga sa Beogradom

Poslanici opozicije u Skupštini Kosova zatražili su danas, na vanrednom zasedanju, prekid briselskog dijaloga sa Srbijom, zbog pritvaranja predsednika opozicione Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja.

Visoki kosovski zvaničnici su naveli da čine sve da bi Haradinaj što pre bio na slobodi.

Opozicija je na vanrednom zasedanju parlamenta izrazila zabrinutost zbog hapšenja Haradinaja, na osnovu poternice Srbije iz 2004. i konstatovali da Srbija zloupotrebljava Interpol, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Poslanici Haradinajeve partije, Alijanse za budućnost Kosova, optužili su kosovsku vlast da se u dijalogu sa Srbijom nije bavila pitanjima poternica.

Poslanik te stranke Palj Ljekaj rekao je da je hapšenje Haradinaja direktan napad na slobodno kretanje kosovskih zvaničnika, uz ocenu da bi njegovo izručenje Srbiji bilo neprihvatljivo, s obzirom na to da ga je Hag dva puta oslobodio.

Šef parlamentarne grupe vladajuće Demokratske partije Kosova Zenun Pajaziti zatražio je od kosovskih i međunarodnih institucija da se što više radi na tome da Srbija ne zloupotrebljava Interpol.

On je apelovao na Francusku da ozbiljno razmotri i što pre reši slučaj Haradinaj, ističući da je glavni problem u srpskim institucijama zbog nastojanja Beograda da poremeti odnose sa Kosovom.

Ismet Bećiri iz vladajućeg Demokratskog saveza Kosova pozvao je institucije da se zajednički angažuju na povratku Haradinaja na Kosovo.

Poslanik Samoopredeljenja Ismailj Kurteši rekao je da se sada ispostavilo da je dijalog Kosova i Srbije neuspešan.

On je dodao da je dijalog naneo velike štete Kosovu, kao što je zid u Severnoj Mitrovici, Zajednica opština sa srpskom većinom i mnoga druga pitanja koja su zapravo unutrašnja pitanja Kosova.

Premijer Kosova Isa Mustafa izjavio je u Skupštini da su srpske poternice za građane Kosova u potpunosti nezakonite i neopravedne, sa jasnom namerom da se stvore političke tenzije.

“Predstavnici Kosova preneli su francuskim vlastima da su srpske poternice nezakonite za građane Kosova, da je jurisdikcija Srbije nad građanima Kosova zvanično prestala juna 1999. i da Kosovo ima svoje nezavisne institucije koje sarađuju i sa Euleksom na takvim pitanjima, izjavio je on.

Ministar spoljnih poslova Enver Hodžaj istakao je da Srbija takvim postupcima rizikuje i sam dijalog o normalizaciji odnosa sa Kosovom.

“U Beogradu se ne radi o povratku politike Miloševićeve logike, već se radi o povratku Miloševićevih naslednika. Iz tog razloga smo poduzeli i konkretne recipročne mere i sprečili posetu Nikolića Kosovu, a slično ćemo raditi i u budućnosti u odnosima sa Srbijom”, poručio je Hodžaj.

Izvor: KIM

Comments

Pročitaj još