Đurić: Do 31. decembra povući sve štetne odluke

Premijer Aleksandar Vučić je predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije dao rok da do 31. decembra povuku sve štetne odluke ako žele da učestvuju u onome što je jedinstvena politika Srba i države Srbije na KiM, izjavio je šef Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.
Đurić je novinarima rekao da je premijer Srbima sa KiM jasno poručio da sve njihove odluke moraju biti jedinstvene.
“Oni koji su samostalno i bez Vlade Srbije doneli političke odluke o smeni Ljubomira Marića moraju, da bi se sačuvalo jednstveno delovanje Srba, ako žele da učestvuju u onome što je jedinstvena politika Srba i države Srbije na Kosovu i Metohiji, da do 31. decembra povuku svoje štetne odluke”, precizan je bio Đurić.

Đurić je, nakon sastanaka premijera sa Srbima sa KiM, ukazao da Mirjana Jevtić, koja je postavljena na mesto kosovskog ministra umesto Marića, treba da se povuče.

“Sve odluke Srba na Kosovu i Metohiji treba da budu donesene na jedinstven način, dogovorom, ne svađama, nego konsenzusom”, podvukao je Đurić.

Naglasio je da je poruka bila jasna, da ko hoće da radi za narod kao deo Srske liste, jedinstvenog tima, treba da odluke dogovara i donosi isključivo konsenzusom i u saradnji sa svojim legitimnim predstvanicima, sa svojom vladom.

“Ko hoće da deluje samostalno – hvala i srećan im put”, poručio je Đurić.

Na pitanje da li će predstavnici Srpske liste poslušati zahtev premijera, Đurić je odgovorio: “Sačekajmo 31. decembar”.

Direktor Kancelarije za KiM nije želeo da komentariše da su spornu odluku doneli poslanici Pokreta socijalista, dodajući da ovo nije bio stranački razgovor, već razgovor o tome na koji način da se politika srpskog naroda vodi jedinstveno na Kosovu i Metohiji.

Upitan da li je na sastanku sa premijerom objašnjeno kako je došlo do smene Ljubomira Marića sa pozicije u kosovskoj vladi, Đurić je odgovorio da je njegova ocena da nije bilo nikakvog pravog objašnjenja.

Na sastanku sa premijerom Vučićem bili su poslanici Srpske liste, srpski predstavnici u kosovskoj vladi i gradonačelnici, ali ne i ministarka Jevtić, preneo je Đurić.

“Ako nema konkretnih koraka, od Sretenja formiramo ZSO”

Đurić je najavio da ukoliko narednih nekoliko nedelja ne bude konkretnih koraka ka stvaranju Zajednice srpskih opština, srpski predstavnici će od Sretenja 2017. sami uspostavljati Zajednicu na Kosovu i Metohiji.
Novinarima je preneo da je na sastanku premijera Aleksandra Vučića sa predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije, bilo reči i o formiranju ZSO.

“Mi nećemo nikoga da molimo za sprovođenje onoga što je dogovoreno. Ukoliko u narednih nekoliko nedelja ne bude konkretnih koraka ka stvaranju ZSO, srpski predstavnici će u dogovoru sa svojom državom početi od Sretenja 2017. sami da uspostavljaju Zajednicu”, rekao je Đurić.

Ističe da će Srbi sami krenuti da dogovaraju kako će da izgleda ZSO, koje će biti njene nadležnosti, da stvaraju institucije koje treba da predstavljaju pretpostavku za opstanak i očuvanje srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

Sve to, kako je dodao, u želji da nikome ne oduzmu prava, da niko nema zbog formiranja ZSO manja prava, ali da ona kakva je dogovorena, uz poštovanje svih sporazuma, postanu i stvarnost.

Ljubomir Marić, koga je deo članova Srpske liste nedavno smenio sa pozicije kosovskog ministra administracije i lokalne saouprave, izjavio je da svako ko odstupa od zajedničkih prioriteta i ciljeva neće imati poršku naroda.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još