• Početna>
  • Vesti>

Priština protiv otvaranja NIS-ovih pumpi na severu Kosova i Metohije

Ministarka za dijalog u Vladi Kosova Edita Tahiri protivi se obnovi rada benzinskih stanica Naftne industrije Sribije na KiM i tvrdi da je Evropska unija zvanično obaveštena o pokušajima “ilegalnog delovanja” NIS-a na Kosovu.

U saopštenju, koje prenosi Radio Slobodna Evropa, dodaje se da kosovska vlada neće dopustiti nezakonito delovanje Naftne industrije Srbije, dok su kosovske institucije pozvane na opreznost uzimajuci u obzir informaciju da ova kompanija donosi rusku naftu na Kosovo.

Tahiri naime smatra da je potreban “maksimalan oprez” u u sprecavanju uspostavljanja ruskog uticaja na Kosovu jer to, po njoj, može biti rizično po nacionalnu bezbednost i predstavljati geostrateški rizik za Kosovo i region.

“Kosovske institucije treba ovo pitanje da tretiraju u kontekstu rizičnih ambicija Rusije u vezi sa mogućim geostrateškim uplitanjem u ceo region”, navela je Tahiri i od EU zatražila da “spreči delovanja koja su u suprotnosti sa duhom briselskog dijaloga.”

Ranije danas je najavljeno da će direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đuric boraviti sutra, 15. decembra u Kosovskoj Mitrovici gde ce prisustovati puštanju u rad benzinske stanice i maloprodajnog objekta Naftne industrije Srbije.

Nakon 17 godina, Naftna industrija Srbije obnovice rad sve svoje tri benzinske stanice na severu pokrajine, u Zvecanu, Zubinom Potoku i Kosovskoj Mirovici, saopšteno je iz Kancelarije za KiM.

 

Comments

Pročitaj još