Odbornici pokrenuli postupak za smenu Jablanovića

Odbornici Supštine opštine Leposavić zatražili su od kosovskog ministarstva administracije i lokalne samouprave razrešenje gradonačelnika Dragana Jablanovića.
Na osmoj redovnoj sednici je usvojen zahtev za razrešenje, koji će biti upućen Ministarstvu administracije i lokalne samouprave u Prištini a u njemu se traži da ministarstvo preduzme sve zakonom predviđene mere i započne proceduru razrešenja gradonačelnika Leposavića.

Razlog za ovakvu odluku Skupština navodi samovolju Jablanovića koji, kako je istakao predsedavajuci Skupštine Zoran Todić, krši zakon i ne poštuje odluke Skupštine opštine kao zakonodavne vlasti, prenosi RTV Mir iz Leposavića.

Jablanović nije prisustvovao sednici Skupštine opštine, a za usvajanje zahteva da se od ministarstva traži Jablanovićeva smena glasalo je 11 od 12 prisutnih odbornika, navodi ova televizija.

Jablanović je u izjavi za RTV Kim kazao da skupština opštine ne može da smeni gradonačelnika.

“To je mimo svakog zakona. Nigde ne postoji da Skupština može da razreši gradonačelnika. Jasno je objašnjeno kako se razrešava gradonačelnik, Skupština opštine nema nikakve mogućnosti”, kazao je Jablanović.

Komentarišući razloge za njegovu smenu, među kojima su samovolja i kršenje zakona, Jablanović je rekao da sve to pokazuje da je jedna grupa odbornika samovoljna i da želi nešto mimo zakona.

Ovaj postupak pokazuje njihovu samovolju, istakao je Jablanović.

Predsednik Skupštine opštine Leposavić Zoran Todić izjavio je da su odbornici inicijativu za smenu Jablanovića pokrenuli u skladu sa zakonom.

“Zakon o lokalnoj samoupravi, Član 64.2. jasno definiše da ako ministarstvo odgovorno za lokalnu vladu smatra da su se ispunili uslovi za razrešenje gradonačelnika sa dužnosti može predložiti Vladi Kosova razrešenje gradonačelnika”, rekao je Todić.

On je dodao da u skladu sa zakonom vlada takvu odluku može doneti za 30 dana.

Politički predstavnici Srba sa severa Kosova optužili su pre nekoliko dana Jablanovića za vođenje, kako su naveli, “antisrpske politike kao i da je njegov zadatak razbijanje jedinstva srpskog naroda na severu Kosova i Metohije”.

Jablanović je te optužbe odbacio.

Comments