Kozarev sa Papadopulos o imovini Srba i povratku

Zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Dušan Kozarev sastao se danas sa šeficom Euleksa Aleksandrom Papadopulos, sa kojom je razgovarao o prioritetima te misije u narednom periodu, funkcionisanju pravosudnogsistema i problemima srpskog naroda u pokrajini.

Kozarev je tom prilikom istakao da je Euleks veoma važan faktor u izgradnji demokratskog društva na Kosovu i Metohiji i da očekuje aktivan doprinos te misije u zaštiti položaja i prava Srba u pokrajini.

Zamenik direktora Kancelarije za KiM je šeficu Euleksa veoma detaljno informisao o postojećim preprekama za održivi povratak interno raseljenih lica na Kosovo i Metohiju, posebno se osvrnuvši na probleme koje Srbi imaju u imovinskim sporovima.

Gorući problem, prema njegovim rečima, jeste sporost lokalnih pravosudnih organa, kao i nemogućnost primene sudskih odluka, čime se čak i Srbima sa pravosnažnim presudama onemogućuje da uđu u posed svoje imovine.

„Zato smatramo da su privremene institucije samouprave u Prištini i dalje nedovoljno spremne da preuzmu poslove Euleksa, posebno u oblastima koje se dotiču prava i položajasrpskog naroda na Kosovu i Metohiji“, rekao je Kozarev.

Šefica Euleksa Aleksandra Papadopulos je informisala Kozareva o budućim prioritetima misije, objasnivši da predstoji period u kojem će znatniji broj sudskih predmeta sa Euleksa biti prenet na lokalno pravosuđe, ali da će Euleks u njima ostati prisutan kao posmatrač.

Comments

Pročitaj još