• Početna>
  • Vesti>

Srpski zatvorenici u Kosovskoj Mitrovici štrajkuju glađu

Zatvorenici u pritvornom centru u Kosovskoj Mitrovici započeli su juče štrajk glađu nakon što su četiri zatvorenika prebačena u zatvor u Podujevu, na dalje služenje zatvorske kazne. Četvorica zatvorenika, među kojima je Slobodan Gavrić iz Beograda osuđen na 13 godina zbog terorizma na Kosovu, jedini su Srbi zatvorenici ovog zatvora.
Zatvorenici u Kosovskoj Mitrovici , među kojima i Oliver Ivanović, zapo;eli su štrajk glađu.
Građanska inicijativa SDP najoštrije je osudila odluku, da se pritvorenici iz Mitrovačkog zatvora prebace uPodujevo. Zatražili su hitnu reakciju Euleksa, čiji je jedan od osnovnih ciljeva boravka na Kosovu i Metohiji, kako navode u saopštenju, zaštita ljudskih prava. Od Euleksa traže da razjasni, ali i poništi ovu odluku, i vrati pritvorenike u Kosovsku Mitrovicu, naglašavajući da se ne mešaju u oduke pravosudnih organa, ali da se bore za osnovna ljuska prava srpskog naroda na Kosovu.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije takođe je osudila prebacivanje osuđenika srpske nacionalnosti u zatvor kod Podujeva, navodeći da je time bezbednost tih ljudi dovedena u pitanje.

“Ovim provokativnim potezom pogaženi su osnovni principi čovečnosti i ljudska prava osuđenika i direktno izazvana odluka zatvorenika da stupe u štrajk glađu, plašeći se da bi i oni mogli biti prebačeni u neki od zatvora u kojima su kaznu do sada izdržavali isključivo Albanci”, stoji u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Navode da će u okviru raspoloživih instrumenata pravne pomoći nastojati da doprinesu razumnom rešavanju ove situacije, a to znači stvaranju uslova za bezbedan boravak u pritvoru i izdržavanje kazne za sve pritvorenike i osuđenike srpske nacionalnosti.

Iz Kancelarije za KiM upozoravaju da ovakve “ opasne jednostrane akcije” Prištine zapravo poigravanje sa ljudskim životima, i da je stoga neophodno da reaguju i međunarodne instance koje se staraju o funkcionisanju pravosuđa na Kosovu.

Foto: Politika

Comments

Pročitaj još