Simić: Dogovori iz Brisela moraju da se primenjuju

Predsednik Srpske liste Slavko Simić rekao je posle sastanka sa ministrom spoljnih poslova Velike Britanije da je za njega” kao političkog predstavnika Srba sa Kosova veoma važno da je imamo priliku da donosioce odluka u uticajnim državama iz prve ruke obavesti o problemima sa kojima se ovde suočava srpski narod”.

” Razgovor sa ministrom spoljnhih poslova Velike Britanije je bio veoma konstruktivan i gospodin Džonson je sa velikim interesovanjem saslušao naše viđenje političke stvarnosti i budućnosti na Kosovu.

 Postigli smo visok nivo saglasnosti o tome da sporazumi Beograda i Prištine dogovoreni u Briselu moraju da budu primenjeni, uključujući i formiranje Zajednice srpskih opština, jer dijalog je jedini razuman način da se rešavaju nesuglasice u ovom regionu” navedeno je u saopštenju Srpske liste.

Istaknuto je da su stavili naglasak upravo na posvećenosti predstavnika Srpske liste na pomirenju i uzajamnom poštovanju albanskog i srpskog naroda i razvijanju svesti da dijalog i pomirenje nemaju alternativu i da je razvijanje takve svesti preduslov za buduća rešavanja mnogih pitanja koja mogu da doprinesu progresivnu budućnost .

” Dotakli smo se za nas veoma važnih pitanja političkih prava i položaja našeg naroda na Kosovu, stavivši naglasak na sve češća nastojanja vlade i parlamenta da Srbe isključe iz procesa donošenja odluka od suštinske važnosti za naš narod. 

Razmotrili smo, aktuelnu političku situaciju na Kosovu u svetlu činjenice da su predstavnici srpske liste, nakon donošenja zakona o Trepči zamrzli učešće u radu vlade i parlamenta.Istakao sam da Srbi žele da budu konstruktivan politički činilac i da je nerealno da u bilo kom trenutku pristanemo na to da budemo puki politički dekor, već da budemo institucionalno i politički podržani i uvaženi” napisao je Simić u saopštenju.

Comments

Pročitaj još