Nikolić: Vreme je za drugačiji razgovor sa Briselom

Beograd ne treba dapreki da razgovore sa Briselom, poručio je predsednik Srbije Tomislav Nikolić, koji, međutm, smatra da je vreme da ti razgovori budu malo drugačiji, odnosno da konačno saznamo “tu veliku tajnu” šta će biti na kraju evropskog puta Srbije.

A ta velika tajna je, kaže predsednik Nikolić, da li će biti tog ultimatuma da mi prihvatimo nezavisnost Kosova i Metohije kako bismo postali član EU i šta Brisel misli o otimanju srpske imovine na Kosovu.

Nikolić je u Sankt Peterburgu ponovio da Srbija želi da bude članica Evropske unije i da nikada neće prekidati odnose sa Ruskom federacijom, kao i da se nikada neće svrstavati u sukobu koji je evidentan između EU i Rusije.

Uvek je, kaže, upozoravao srpsku delegaciju da kada vode razgovore u Briselu imaju u vidu da pred sobom imaju dva suparnika – predstavnike EU i prištinske administracije.

“To se nikad nije promenilo i uvek me bolelo kada me izveste da nešto naše nije moguće izvesti jer se ne uklapa u prištinsko zakonodavstvao, u prištinski ustav. Pitajte da li Srbija ima ustav i zakondodavstvao, kako se mi uklapamo i gutamo mnogo toga”, ispričao je predsednik.

Prenosimo, kaže, mnogo državnih ingerencija na tu našu pokrajinu svesni toga da ona neprekidno govori da je nezavisna i da za sve što ne može od nas da dobije, ide bilateralno u mnoge organizacije, sa smnogim državama.

“Vreme je da se sa Briselom malo drugačije razgovara i da konačno od Brisela saznamo tu veliku tajnu šta će biti na kraju puta Srbije ka EU”, naveo je predsednik Nikolić i dodao da mimsli da je na Zapadu, u svetu liberalnog kapitalizma koji smo mi prihvatili privatna svojina, javna svojima, državna svojina, neprikosnovena je i ratovi se i vode kada neko hoće državi da otme deo njene teritorije, neku njenu svojinu”.

Predsednik je rekao i da misli da je premijer Aleksandar Vučić dobro učinio kada je pozvao da utvrdimo ko je koliko učestvovao u svemu tome.

“Mi smo napravili veliki gest kada smo omogućili bivšim republikama, danas nezavisnim državama, da sa nama učestvuju u sukcesiji imovine pa delimo ambasade sa onima koji su se oružjem otcepili, prodajemo da bi uzeli neki dinar pošto sada svako traži svoj deo, a otišao je iz države i sada nam još treba da nam i kosovska administracija otme imovinu u čijem stvaranju uopšte nije učestvovala”, kazao je.

Srbija, istakao je, to više neće moći da trpi i zato treba razgovarati o tome šta dalje.

“U to treba umešati i Narodnu skupštinu, da ona dobije potpuni izveštaj o tome šta se dešava i da joj vlada predloži rezoluciju pa ako je skupština usvoji da se svi ponašamo u skladu sa tim”, zaključio je predsednik.

Izvor: TANJUG

Comments