Đurić sa predstvanicima Srba sa KiM: Zamrzavanje učešća u prištinskim institucijama jedino moguće rešenje

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić razgovarao je danas sa političkim predstavnicima Srba iz pokrajine, sa kojima je razmotrio situaciju nastalu nakon odluke Prištine da jednostrano donese protivpravni zakon o kombinatu „Trepča“.

Na sastanku je razmotren niz mera sinhronizovanog odgovora Vlade Srbije i Srba na Kosovu i Metohiji na pokušaj konfiskovanja „Trepče“ i postignuta je saglasnost o tome da se samo dobro osmišljenom zajedničkom akcijom Republike Srbije i srpskihpredstavnika u privremenim institucijama samouprave u Prištini u ovoj situacijimogu zaštiti srpski državni i nacionalni interesi.

Predstavnici Srba u pokrajinskoj vladi informisali su direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju o razlozima za zamrzavanje učešća u radu vlade, međuministarskih komisija i ostalih vladinih tela i današnjem podnošenju žalbe ustavnom sudu uPrištini na zakon o „Trepči“.

Đurić je ocenio da su srpski predstavnici u datom trenutku, zamrzavajući učešće u radu vlade i parlamenta, doneli jedinu moguću odluku, koja nija bila signal da Srbi ne želeda učestvuju u donošenju odluka, već da ne dozvoljavaju da budu potpuno marginalizovaniu stvarima koje su od interesa za srpski narod.

„U interesu dijaloga i normalizacije je da se stvari ne rešavaju van stola i sve štočinimo rukovođeno je tim interesom“, rekao je Đurić, koji je predstavnike Srba saKosova i Metohije detaljno upoznao sa odlukom Vlade Srbije o poništavanju zakonadonetog u Prištini i drugim odlukama donetim tim povodom.

Na sastanku je dogovoren nastavak redovnih konsultacija u cilju sinhronizovanog,jedinstvenog delovanja u borbi za ostvarivanje interesa srpskog naroda na Kosovu iMetohiji. Sastanku su prisustvovali zamenik pokrajinskog premijera Branimir Stojanović,ministri Ljubomir Marić i Dalibor Jevtić, gradonačelnici Štrpca i Gračanice Bratislav Nikolić i Vladeta Kostić, i generalni direktor „Trepče“ Jovan Dimkić.

Comments