Kancelarija za KiM Prištini: Razmislite o posledicama

Parlament u Prištini danas je, ignorišući volju srpskih političkih predstavnika i interese Srba na Kosovu i Metohiji, usvojio još jedan zakon kojim se na najdirektniji način obesmišljava dogovor o formiranju Zajednice srpskihopština, a naš narod traumatizuje i izlaže pravnom nasilju, saop[teno je iy Kancelarije za KiM.

“.Jasno je da, nakon donošenja zakona o Trepči, Priština ima još jedan akt kojima se srpskom narodu otvoreno poručuje da nema nikakva prava na Kosovu i Metohiji. I ovaj zakon će, naravno, poput onoga o „Trepči“, biti nesprovodiv u sredinama sa srpskom većinom, tako da on više zabrinjava kao pokazatelj opasnog smera kojim su se uputili albanski poltičari na Kosovu i Metohiji, nego što bilo ko strahuje od njegovog efektivnog dejstva. Pomenutim zakonom se obesmišljava Zajednica srpskih opština, budući da se njime zadire u nadležnosti koje su prema sporazumu sasvim eksplicitno pripale budućojzajednici”, navodi se u saopštenju.

Iz Kancelarije dalje poručuju da  ova   provokacija Prištine ima za cilj da od Zajednice srpskih opština načini praznu ljušturu i da treba da onemogući Srbe da odlučuju o ekonomskom razvoju i prostornom planiranju u svojim sredinama.

“Usvojeni.„Zakon o strateškim investicijama na Kosovu“, uoliko bi i bio sproveden, a neće, Prištini bi dao pokriće da direktno ugovara takozvane kapitalne projekte bez raspisivanja tendera i učešća lokalnih samouprava, te bi imao nesagledivo štetne posledice po položaj interese srpskog naroda u u pokrajini. Ako Priština misli da će joj ovaj zakon omogućiti da lakše pravi poslovne mahinacijeu srpskim sredinama, poput propalog pokušaja otimanja turističkog kompleksa naBrezovici, apelujemo na donosioce zakona da još jednom dobro promisle okonsekvencama. Otimačina srpske imovine na Kosovu i Metohiji se ne može legalizovatinikakvim zakonom i zato još jednom pozivamo predstavnike Prištine da se urazume isednu sa nama za sto, jer od jednostranih akata ove vrste niko ne može da ima korist”, stoji u saopštenju..

Comments

Pročitaj još