EU spremna da posreduje,ali teme – u dogovoru strana

EU je spremna da posreduje u razgovorima Beograda i Prištine o svim temama, uključujući i pitanje imovine, oko kojih se postigne saglasnost dve strane da se one nađu na agendi dijaloga, stav je Brisela nezvanično prenet dopisniku Tanjuga.

U Evropskoj komisiji takođe kažu da su “primili na znanje” zakon koji je o Trepči usvojen u Skupštini Kosova.

Na pitanje Tanjuga da li će se tema Trepče naći na stolu pregovora u Briselu, diplomatski izvori bliski evropskom timu uključenom u dijalog Beograda i Prištine podsećaju da je princip vođenja dijaloga takav da EU pomaže u postizanju dogovora oko onih tema oko kojih prethodno postoji saglasnost obe strane da se o njima razgovara u Briselu.

Istovremeno se podseća da već postoji više tačaka koje bi jedna ili druga strana želele da stave na agendu dijaloga, kao I da ima i onih tema oko kojih je postignuta saglasnost, ali je primena dogovorenog I dalje problematična

Izvori iz Evropske komisije ponavljaju da očekuju da vide primenu dogovorenog u oblasti telekomunikacija.

Dodaje se da se na primenu tog dogovora čeka još od 2013. godine, kada je potpisan Briselski sporazum, a kasnije, 2015. godine, i Akcioni plan.

“Ne traži se ništa više, niti manje od primene onoga oko čega su se obe strane već dogovorile”, poručuje se u Briselu u izvorima bliskim procesu dijaloga Beograda i Prištine.

Diplomatski izvori u Briselu ocenjuju da je dogovor o telekomunikacijama ” teži za Srbiju” da ga primeni, a da je dogovor o Zajednici stpskih opština teži za Prištinu.

Nezvanično, u Briselu se kaže da primena dogovora o Telekomu neće, niti sme biti princip za rešavanje ostalih imovinskih pitanja koja ostaju otvorena između Beograda I Prištine,

Izvor: Tanjug

 

Comments

Archives

"This project was funded through a U.S. Embassy, Pristina grant.  The opinions, findings, and conclusions or recommendations expressed herein are those of the Author(s) and do not necessarily reflect those of the Department of State."

"Ky projekt u financua përmes grantit të Ambasadës Amerikane në Prishtinë. Mendimet, përfundimet dhe konkludimet apo rekomandimet e shprehura këtu janë të Autorit(ëve) dhe jo medoemos pasqyrojnë qëndrimet e Departamentit të Shtetit."

“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Pristini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta."