Đurić: Albanci jedinstveni, a ovde se mešetari oko Trepče

Šef Kancelarije za KiM Marko Đurić rekao je da se, za razliku od albanske strane, u Srbiji “politički mešetari” na osetljivoj temi kakav je slučaj Trepča.

Đurić je to rekao odgovarajući na pitanje šta je zvanični Beograd potpisao o Trepči u Briselu u emisiji “150 minuta” na TV Prva.

“Tu smo mi u problemu. Dok su Albanci politički jedinstveni u nastojanju da se otcepe, da nam otmu imovinu, dotle mi u Srbiji imamo prisustvo političkog mešetarenja na takvoj temi”, rekao je Đurić.

Kako je naveo, “zna se” da se dve trećine Briselskog sporazuma odnose na Zajednicu srpskih opština, dok se ostatak odnosi na sudske i policijske organe.

“Uprkos tome, ovde ima onih koji napadaju Vladu Srbije koja se bori da reši problem. Nigde nije predviđena obaveza za gašenje neke naše institucije, naprotiv”, rekao je Đurić.

Šef vladine Kancelarije za KiM je rekao da Beograd “godinama insistira” da se o Trepči razgovara u Briselu, ali da je to odbijano.

“Aleksandar Vučić tri ili četiri godine unazad insistirao na tome, ali su oni uporno odbijali. Zato i tražimo da se uključe Ujedinjene nacije. Albanska strana želi da oduzima imovinu i sama sebe donošenjem odluka dovodi u situaciju da izbegava kompromis. Oni ne bi trebalo da dobiju podršku međunarodne zajednice za takav nefleksibilan pristup, jer to samo onemogućava postizanje dogovora”, rekao je Đurić.

Dok javnost čeka sednicu Vlade i odluku državnog vrha o daljim koracima, što se očekuje u utorak, Đurić uverava da će Beograd “koristiti sva sredstva”.

“Mi ćemo iskoristiti sva pravna, politička sredstva i sve demokratske, parlamentarne i vanparlamentarne metode borbe. Postavljamo i pitanje, zašto se usvaja nešto što je nesprovodivo”, rekao je Đurić za TV Prva.

 

Comments