Nikolić: Nećemo priznati nezavisnost KiM zbog ulaska u EU

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas u razgovoru sa specijalnim izaslanikom Ministarstva spoljnih poslova Češke za zapadni Balkan i OEBS Štefanom Fileom da Srbija želi da bude punopravna članica EU, ali ne po cenu priznavanja Kosova i Metohije i odricanja prijateljstva sa Rusijom.

Predsednik Nikolić je potvrdio privrženost Srbije evrointegracijama i izrazio očekivanje da će EU naći rešenja za izazove sa kojima se suočava.
„Mi želimo da budemo punopravan član, ali ne po cenu priznavanja Kosova i Metohije i odricanja prijateljstva sa Ruskom Federacijom“, naglasio je predsednik i dodao da se posvećenost Srbije miru i stabilnosti ne dovodi u pitanje.
Što se tiče Kosova i Metohije, predsednik Nikolić je istakao da se stiče utisak da se podržava samo ono što želi Priština i, paralelno sa pregovorima u Briselu, Kosovo se uvodi u međunarodne institucije
Sa druge strane, Zajednica srpskih opština, koja je dogovorena Briselskim sporazumom, se ne primenjuje u praksi.

„Ja od EU očekujem da zaštiti Srbiju kao malu zemlju, kao i sve druge male članice. Važno je da ista pravila važe za sve“, podvukao je predsednik Nikolić.

Specijalni izaslanik Štefan File je naglasio složenost situacije i podvukao da se EU suočava sa velikim izazovima.
Zato je, kazao je, važno razgovarati za jednim stolom i pronaći rešenje.
Izvor: RTS

Comments

Archives

"This project was funded through a U.S. Embassy, Pristina grant.  The opinions, findings, and conclusions or recommendations expressed herein are those of the Author(s) and do not necessarily reflect those of the Department of State."

"Ky projekt u financua përmes grantit të Ambasadës Amerikane në Prishtinë. Mendimet, përfundimet dhe konkludimet apo rekomandimet e shprehura këtu janë të Autorit(ëve) dhe jo medoemos pasqyrojnë qëndrimet e Departamentit të Shtetit."

“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Pristini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta."