• Početna>
  • Vesti>

Za opštinu Severna Mitrovica malo novca i u 2017. godini

Budžet opštine Severna Mitrovica u iznosu od 5.538.163 evra nije dovoljna za podmirivanje svih potreba opštine i njenih građana, poručeno je danas u Kosovskoj Mitrovici na javnoj raspravi o predlogu bužeta za 2017. godinu.

Predlozi prisutnih ticali su se bezbednosti u saobraćaju u blizini škola i uslova učenja, poboljšanja uslova života osoba sa invaliditetom, dok su ranije dostavljeni zahtevi za renoviranje fasada pojednih zgrada i podruma, i renoviranje vodovodne i kanalizacione mreže u Bošnjačkoj mahali. Takođe, nadležnima je upućen i zahtev za asfaltiranje ulica u Bošnjačkoj mahali. Za ove i slične zahteve građana predviđena je suma od 619.517 evra.

Suma izdvojena za kapitalne investicije iznosi skoro polovinu ukupnog budžeta (2.641.829 evra). Kako kaže šefica opštinske administracije Adrijana Hodžić, iako je uvećana,  predviđena suma neće moći da zadovolji sve potrebe.

„I ove godine lokalno rukovodstvo moraće da kuca na sva vrata, kako bi obezbedila sredstva za sve projekte od javnog značaja. Ne govorim samo o kapitalnim investicijama, već i o sanaciji podruma, recimo u zgradama u ulici Ivo Lola Ribar, jer ne znam koliko ćemo moći da izađemo u susret takvim zahtevima. Brojni su zahtevi i za renoviranje zgrada, a intervencijom bismo poboljšali kvalitet života ljudi koji žive u tim zgradama. Sa ovim budžetom  koji je sada odobren za Opštinu Severna Mitrovica ja sumnjam da ćemo moći da napravimo neke ozbiljne korake za tu vrstu projekata. Direkcija iz koje se može reagovati jeste Direkcija za javnu uslugu i infrastukturne projekte, a tu smo baš tanki“, poručila je Hodžićeva.

U kategoriji kapitalnih investicija 54% izdvojeno je za obrazovanje (predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje), dok je 28% predviđeno za primarno i sekundarno zdravstvo. Iskazana je potreba i za zgradom sudske medicine, a gradonačenik Severne Mitrovice istakao je da će opština na ozbiljan način pristupiti rešavanju ovog problema. Iz kategorije subvencija koja iznosi 156.196 evra, opština će pomoći socijano ugrožene osobe, kulturne i sportske manifestacije, ideje koje bi podstakle ekonomski razvoj itd.

Na javnoj raspravi je bilo reči i o projektima koji će zaživeti naredne godine. Gradonačelnk Severne Mitrovice Goran Rakić istakao je da su sredstva za izgradnju sportske hale obezbeđena, te da njena izgradnja kreće kroz par dana. Rakić je najavio još dva važna projekta za grad.

„Zagrada Univerziteta je jedan od naših kapitanih projekata. Novac je obezbeđen iz fondova EU, i naš grad će dobiti jednu reprezentativnu zgradu. Vrednost projekta je oko 3,5 miliona evra. Izrada glavnog projekta planirana je za mart,  nakon čega će se raspisati tenderska procedura. Na proleće očekujemo i početak izgradnje Doma kulture“, podvukao je Rakić.

Pored projekata koji su u planu, predstavljeni su i projekti koji su završeni, ali i oni koji svoj završetak očekuju uglavnom do kraja godine: izgradnja dodatnog sprata dečjeg obdaništa i doma zdravlja, trotoari i javna rasveta, fasada i amfiteatar Fakulteta tehničkih nauka, stolarija i krov Srednje tehničke škole “Mihailo Petrović Alas”, renoviranje dva od tri solitera u istoimenom naselju, vodovodna i kanalizaciona mreža u Brđanima, autobuska stanica itd.

O svim zahtevima i predlozima građana odbornici će raspravljati na 30. redovnoj sednici SO Severna Mitrovica koja će biti održana u četvrtak, 22. septembra.

Comments

Pročitaj još