• Početna>
  • Vesti>

Mogerini Hodžaju: Bez odlaganja primeniti briselske sporazume

Visoka predstavnica EU Federika Mogerini rekla je danas kosovskom ministru spoljnih poslova Enveru Hodžaju da je važno što pre primeniti briselske sporazuma postignute u dijalogu Beograda i Prištine uz posredovanje EU.

Mogerini, koja se sa Hodžajem sastala u Briselu, naglasila je da obe strane bez odlaganja treba da preduzmu potrebne korake kako bi briselski sporazumi bili primenjeni, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu visoke predstavnice.

Hodžaj i Mogerini, su kako se navodi, takođe razgovarali o značaju primene Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju koji je stupio na snagu u aprilu ove godine.

Bilo je reči i o procesu vizne liberalizacije, dodaje se u saopštenju.

Komitet za civilne slobode, pravdu i unutrašnje poslove Evropskog parlamenta (LIBE) usvojio je prošle nedelje izveštaj s preporukama Tanje Fajon, izvestiteljke EP za vizni režim s Kosovom, ali ne i predlog za početak pregovora o tom pitanju sa Evropskim savetom.

Fajon je rekla da sada sve zavisi od Kosova, a neki članovi Komiteta izrazili su zabrinutost zbog dva uslova koje Kosovo treba da ispuni pre nego što izveštaj bude prosleđen na glasanje na plenarnoj sednici – demarkacije sa Crnom Gorom i borbe protiv korupcije.

Izvor: Tanjug

 

Comments

Pročitaj još